Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od dawna nie smażę kotletów schabowych w klasycznej panierce. Znalazłam na nie smaczniejszy sposób, rodzina go uwielbia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.09.2023 11:11

Od dawna nie smażę kotletów schabowych w klasycznej panierce. Znalazłam na nie smaczniejszy sposób, rodzina go uwielbia

smażenie kotletów schabowych
Materiał YouTube z kanału Weronika Domogród

Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. To danie obiadowe jest lubiane i popularne. Jednak ja już od dawna schabowych nie smażę w klasycznej panierce. Wybieram coś innego i jest to prawdziwy kulinarny hit. Moja rodzina uwielbia kotlety schabowe w takim wydaniu. 

Kotlety schabowe, czyli polski obiad

Kotlety schabowe należą do jednych z najbardziej lubianych dań przez Polaków. Stały się już właściwie klasyką kuchni polskiej. Jemy je na co dzień, ale też od święta. Zaletą schabowych jest to, że można je przygotować w prosty sposób.

Zwykle schabowe panierujemy w jajku, bułce tartej i mące. Ja znalazłam jednak zupełnie innych sposób na panierkę i dodaje do niej cebulę. Teraz korzystam z tego kulinarnego odkrycia, które polubiła też moja rodzina. Takie schabowe to niebo w gębie. Polecam mój patent na to smaczne danie obiadowe. 

schab
Canva/Leung Cho Pan
Poszła na grzyby i znalazła niecodzienny okaz. Ten gatunek to rzadkość. „Nigdy go nie spotkałam w moich rejonach”

Jak przygotować schabowe w cebulowej panierce?

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • jajko
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem. Do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, sól, pieprz, paprykę i zioła. Wsypujemy też mąkę i dokładnie mieszamy. Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.

Panierkę dokładnie mieszamy, a na patelni rozgrzewamy olej. Plastry schabu  maczamy w przygotowany cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. 

Zrób kotlety schabowe w cebulowej panierce

Takie schabowe w cebulowej panierce będą znakomite z młodymi ziemniaczkami i porcją sezonowej surówki. Pasuje do nich też fasolka szparagowa lub brukselka. Cebulowa panierka świetnie pasuje do kotletów schabowych.

Podkręca ich smak i sprawia, że podczas przygotowania w domu unosi się smakowity zapach. Tak przygotowane kotlety schabowe będą wyjątkowo smaczne i soczyste. Zrób je na obiad i ciesz się smakiem. Będą smakować każdemu. Pisaliśmy o patencie na wyraziste schabowe. Radziliśmy też, jak odgrzewać schabowe. 

gotowy kotlet schabowy.jpg
Canva / Jaromila