Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Zosia robi najlepszą kaszankę. Stary patent do dziś zbiera pochwały
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.01.2023 15:42

Babcia Zosia robi najlepszą kaszankę. Stary patent do dziś zbiera pochwały

kaszanka
Canva / pato patoouu

Babcia Zosia kaszankę przyrządza nie od dziś. Jej sprawdzona receptura pozostaje niezmienna od lat. Smaczny kiełbasiany specjał za każdym razem zachwyca wszystkich przy stole. Z poniższym przepisem możesz taką samą przygotować we własnej kuchni.

Tradycyjną kaszankę przygotowuje się z użyciem wieprzowej krwi. Ten produkt jest łatwo dostępny głównie na wsiach przy okazji "świniobicia". W warunkach domowych można wykorzystać krew suszoną. Wypróbujcie genialną recepturę babci Zosi na swojską kaszankę.

Przepis na domową kaszankę babci Zosi

Składniki:

  • 2 kg mięsa z głowy wieprzowej

  • 2 kg podgardla wieprzowego

  • 250 g wątroby wieprzowej

  • 250 g skórek wieprzowych

  • 2,5 l krwi

  • 2,5 kg kaszy gryczanej

  • 12 łyżek soli

  • 10 łyżek pieprzu

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 10 łyżek majeranku

  • 50 g ziaren ziela angielskiego

  • kilka listków liścia laurowego

  • cienkie jelita wieprzowe

  • rosół do gotowania kaszy

Jak zrobić najlepszą domową kaszankę?

Mięso na kaszankę dokładnie oczyść. W odpowiednio dużym garnku nastaw wodę i doprowadź ją do wrzenia. Do gotującej się wody włóż mięso, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość trzymaj na ogniu, aż mięso zmięknie.

Ugotowane na kaszankę mięso oraz podgardle pokrój w drobną kostkę. Podroby zmiel w maszynce na dużych oczkach. Kaszę przepłucz w zimnej wodzie i ugotuj na sypko w rosole. Na koniec ugotowaną kaszę wymieszaj z przecedzoną krwią.

Wszystkie składniki kaszanki włóż do dużej miski, dodaj przyprawy i starannie wymieszaj całość. Wieprzowe jelita dość luźno nadziewaj uzyskaną masą, ich końce przewiązuj. Gotową kaszankę parz we wrzącej wodzie przez ok. 45 minut, a następnie na 5 minut włóż do zimnej wody. Po wyciagnięciu kaszanka gotowa jest do jedzenia. Pieczona kaszanka z kapustą robi prawdziwą furorę. Kaszanka dodana do jajecznicy zapewnia pyszne i pożywne śniadanie.

Canva / nataliaspb
Canva / nataliaspb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: