Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W czym moczysz bułkę do kotletów mielonych? Babcie stawiały na 1 produkt
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.11.2022 13:10

W czym moczysz bułkę do kotletów mielonych? Babcie stawiały na 1 produkt

W czym moczysz bułkę do kotletów mielonych? Babcie stawiały na 1 produkt
canva/YelenaYemchuk

Moczysz bułkę do kotletów wodzie? Popełniasz duży błąd. Kotlety będą idealnie soczyste i nie rozpadną się podczas smażenia, kiedy kajzerkę namoczysz w mleku. To trik stosowany przez wszystkie babcie. Mielone przygotowane według tradycyjnej receptury są świetnym pomysłem na obiad i posmakują każdemu.

Niektórzy do kotletów mielonych dodają suchą bułkę tartą, inni moczą czerstwą kajzerkę w wodzie lub mleku. Trzeci sposób jest najlepszym wyborem, stosowanym przez babcie. Bułka moczona w mleku nie dość, że dodaje kotletom smaku i soczystości, to jeszcze scala całą masę na mielone, przez co nie rozpadają się na patelni podczas smażenia.

Babcie samo mięso na kotlety mielone podlewały niewielką ilością wody i wyrabiały, żeby spulchnić twardą wieprzowinę. To również doskonały patent na najlepsze mielone, które zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia.

Do kotletów mielonych podaj ziemniaki z koperkiem lub szczypiorkiem. Nie zapomnij również o warzywach. Buraki zasmażane, mizeria, ogórek kiszony, czy kapusta zasmażana z kminkiem to dodatki, które doskonale łączą się z soczystym mięsem.

Soczyste kotlety mielone jak u babci. Mięso zachwyca soczystością

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • duża cebula

  • 4 łyżki zimnej wody

  • jajko

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżeczka soli, pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Soczyste i delikatne kotlety mielone krok po kroku

Mięso przełóż do miski, wlej 4 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, odstaw. Cebulę zetrzyj na tarce, kajzerkę namocz w mleku. Do mięsa dodaj cebulę, bułkę, wbij jajko.

Wsyp również zioła prowansalskie, sól, pieprz i wyrabiaj do połączenia się składników. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15- 20 minut, smacznego.

Przygotuj również kaszubską wersję kotletów mielonych. Jeśli masz ochotę na pyszny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kotlety schabowe w majonezie, zachwycają soczystością.

kotlety mielone
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: