W czym moczysz bułkę do kotletów mielonych? Babcie stawiały na 1 produkt
Moczysz bułkę do kotletów wodzie? Popełniasz duży błąd. Kotlety będą idealnie soczyste i nie rozpadną się podczas smażenia, kiedy kajzerkę namoczysz w mleku. To trik stosowany przez wszystkie babcie. Mielone przygotowane według tradycyjnej receptury są świetnym pomysłem na obiad i posmakują każdemu.
Niektórzy do kotletów mielonych dodają suchą bułkę tartą, inni moczą czerstwą kajzerkę w wodzie lub mleku. Trzeci sposób jest najlepszym wyborem, stosowanym przez babcie. Bułka moczona w mleku nie dość, że dodaje kotletom smaku i soczystości, to jeszcze scala całą masę na mielone, przez co nie rozpadają się na patelni podczas smażenia.
Babcie samo mięso na kotlety mielone podlewały niewielką ilością wody i wyrabiały, żeby spulchnić twardą wieprzowinę. To również doskonały patent na najlepsze mielone, które zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia.
Do kotletów mielonych podaj ziemniaki z koperkiem lub szczypiorkiem. Nie zapomnij również o warzywach. Buraki zasmażane, mizeria, ogórek kiszony, czy kapusta zasmażana z kminkiem to dodatki, które doskonale łączą się z soczystym mięsem.
Soczyste kotlety mielone jak u babci. Mięso zachwyca soczystością
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia bułki
duża cebula
4 łyżki zimnej wody
jajko
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka soli, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Soczyste i delikatne kotlety mielone krok po kroku
Mięso przełóż do miski, wlej 4 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, odstaw. Cebulę zetrzyj na tarce, kajzerkę namocz w mleku. Do mięsa dodaj cebulę, bułkę, wbij jajko.
Wsyp również zioła prowansalskie, sól, pieprz i wyrabiaj do połączenia się składników. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15- 20 minut, smacznego.
Przygotuj również kaszubską wersję kotletów mielonych. Jeśli masz ochotę na pyszny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kotlety schabowe w majonezie, zachwycają soczystością.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego. Nie zrobisz go inaczej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama