Babciny przepis na uszka do barszczu nie ma sobie równych. Maksimum smaku bez żadnych udziwnień
W wielu regionach Polski wigilijną wieczerzę zaczyna się od podania uszek do barszczu. Niezwykle ważne jest, aby w tym wyjątkowych dniu smakowały one bez zarzutu. Na szczęście z przepisem, który otrzymaliśmy od babci, przygotowanie tego specjału nie sprawi nikomu żadnej trudności.
Uszka do barszczu są nieco pracochłonną potrawą. Lepienie malutkich pierożków wymaga czasu i cierpliwości. Uszka z przepisu babci są jednak warte każdej minuty przygotowania. Przekonajcie się o tym sami z okazji nadchodzących świąt.
Podobnie jak inne przepisy, tak też uszka do barszczu wymagają wcześniejszego namoczenia grzybów. Składnik ten najlepiej zostawić do namaczania na całą noc. Pamiętaj, aby nie wylewać wody po moczeniu grzybów, gdyż będzie ona potrzebna do ich ugotowania.
Przepis na babcine uszka do barszczu
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
ok. 2/3 szklanki gorącej przegotowanej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
3 garście suszonych grzybów namoczonych w wodzie
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszne uszka do barszczu według przepisu babci?
Namoczone grzyby do uszek do barszczu ugotuj pod przykryciem w wodzie, w której się moczyły. Po ok. 30 minutach powinny zrobić się miękkie. Kiedy tak się stanie, odcedź je na sitku i zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekaj.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym maśle. Następnie dodaj do niego grzyby i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem, zagęść bułką tartą i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto do uszek do barszczu. Mąkę przesiej do dużej miski. Wymieszaj ją z żółtkiem, po czym zacznij stopniowo dodawać do składników na ciasto gorącą wodę. Zagniataj całość do uzyskania elastycznej miękkiej masy.
Ciasto na uszka do barszczu podziel na dwie połowy. Po kolei rozwałkuj cienko każdą z nich na obsypanym mąką blacie. Połówkę, której akurat nie używasz, osłoń przez wysychaniem za pomocą czystej ściereczki.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj za pomocą szklanki niewielkie okręgi. Na każdy z nich nakładaj porcję farszu u zaklejaj uszka do barszczu. Gotowe pierożki wrzucaj na wrzącą osoloną wodę. Wyławiaj je po ok. 1-2 minutach od wypłynięcia. Do uszek idealnie pasuje barszcz czerwony z przepisu Magdy Gessler. Sekretny składnik w barszczu babci Krysi jest niemałym zaskoczeniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bigos wyszedł zbyt słony? Nic straconego. Najlepsze kucharki mają wiedzą jak go uratować
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama