Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Krysia wrzuca do barszczu czerwonego jabłko i 3 sztuki sekretnego dodatku. Mistrzowski smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.11.2022 20:23

Babcia Krysia wrzuca do barszczu czerwonego jabłko i 3 sztuki sekretnego dodatku. Mistrzowski smak

barszcz czerwony
Canva / JeffKearney

Barszcz czerwony babci Krysi jest nie lada rarytasem. W końcu podzieliła się swoim sekretem na tę smaczną zupę. Okazuje się, ze poza jabłkiem dodaje do niego suszone śliwki. Aromatu tego barszczu nie da się z niczym pomylić.

Babcia Krysia, poza jabłkiem i śliwkami, dodaje do barszczu czerwonego sprawdzony zestaw przypraw. Nie może zabraknąć w nim czosnku oraz suszonych grzybów. Solidna porcja majeranku to coś, o czym również nie należy zapomnieć. Już nigdy nie będziesz potrzebować innego przepisu na barszcz.

Przepis na barszcz czerwony babci Krysi

Składniki:

  • 2 litry bulionu

  • 6-7 buraków ćwikłowych

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 suszone borowiki

  • 1 kwaśne jabłko

  • 3 suszone wędzone śliwki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka octu

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować wyjątkowy barszcz czerwony babci Krysi?

Bulion na barszcz czerwony wlej do dużego garnka. Dodaj do niego obrane i pokrojone w grube plastry buraki, obrane ząbki czosnku oraz grzyby. Dołóż również pokrojone w plasterki jabłko ze skórką i suszone śliwki. Całość doprowadź do wrzenia.

Po zagotowaniu zmniejsz ogień i przykryj garnek. Barszcz czerwony gotuj przez ok. 1 godziny, aż buraki będą miękkie. Następnie odcedź wywar od pozostałych składników.

Gotowy barszcz czerwony dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj również ocet, majeranek oraz 1 łyżkę cukru. Całość wymieszaj. Barszcz można podawać od razu po przyrządzeniu. Do czerwonego barszczu idealnie sprawdzą się smakowite uszka. Tradycyjny farsz możesz przygotować także bez dodatku suszonych grzybów.

suszone śliwki
suszone śliwki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: