Smakosze.pl

canva/Andrey Danilovich

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Intensywna w smaku i aromatyczna

12 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to pomysł na wyjątkowe śniadanie lub obiad wielkanocny. Delikatna, pieczona kiełbasa z cebulką i majerankiem polana aromatycznym sosem chrzanowym wychodzi za każdym razem i zawszy błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.

Biała kiełbasa, podobnie jak barszcz biały, czy żurek, to tradycyjne, polskie danie, przygotowywane na Wielkanoc. Kiełbasę białą można zrobić na wiele sposobów: można ją ugotować, usmażyć, upiec. Do kiełbaski zwykle podaje się również chrzan, śmietanę lub musztardę.

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, czosnkiem i majerankiem jest soczysta i ładnie przyrumieniona, ma lekko chrupiącą skórkę. Pieczona kiełbaska smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu na bazie chrzanu i śmietany. Sos ten jest jest aromatyczny, ale nie jest bardzo ostry, jest idealny.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić wyśmienity żurek na wielkanocne śniadanie . Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie kiełbasy białej- tu poznasz prosty przepis na kiełbasę w sosie musztardowym.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 6 białych kiełbas

  • 2 duże ząbki czosnku

  • suszony majeranek

  • cebula

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Składniki na sos:

  • 100 ml śmietany 18%

  • 2 łyżki chrzanu tartego

  • szklanka bulionu warzywnego

  • łyżka masła

  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia

Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym?

Kiełbasę białą przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz majerankiem, solą, pieprzem, wyłóż czosnek i cebulę pokrojoną w słupki, całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.

Chrzan tarty

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures W tym czasie zrób sos chrzanowy: masło rozpuść w rondelku, następnie dodaj chrzan, podsmaż chwilę i wlej śmietankę wymieszaną z wywarem i gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu, gotuj, aż będzie gęsty. Upieczone kiełbaski polej gorącym sosem chrzanowym i podaj, smacznego.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >