Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bigos Karola Okrasy - prosty i szybki przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2021 01:00

Bigos Karola Okrasy - prosty i szybki przepis

Bigos Okrasy
canva/Marcin Jucha

Prosty przepis na bigos w nieco innej odsłonie? Tylko bigos Okrasy na boczku, schabie, dwóch rodzajach kapusty i z dodatkiem wyjątkowych przypraw. Bigos przepisu Karola Okrasy jest bardzo aromatyczny, smaczny i niezwykle łatwy w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienity bigos Okrasy.

Bigos jest jednym z tradycyjnych dań świątecznych, jest pożywny, mięsny i bardzo aromatyczny. Bigos gotuje się jednak dość długo, aby wszystkie składniki były miękkie, a kapusta nabrała odpowiedniego smaku przypraw. Bigos Karola Okrasy ugotujesz w 30 minut, a zioła i przyprawy sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Karol Okrasa do bigosu, oprócz soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, wykorzystuje inne przyprawy, które doskonale komponują się z kapustą i mięsem, a bigos jest jeszcze bardziej aromatyczny. Ziarna kolendry, wino wytrawne, sos worcestershire i miód to składniki podkreślające smak, które już zawsze będziesz dodawać do bigosu.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie świąteczne- tu poznasz przepis Okrasy na pieczone pierogi z kapustą i grzybami, doskonałe na Wigilię.

Przepis na bigos Okrasy

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego

  • 300 g schabu bez kości

  • 200 g kiszonej kapusty

  • 200 g kapusty białej

  • 2 łyżki smalcu

  • 100 ml wina

  • cebula

  • łyżka miodu

  • 5 śliwek suszonych

  • 50 ml sosu worcestershire

  • łyżeczka ziaren kolendry

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Jak zrobić bigos Okrasy?

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj smalec i pokrojony drobno schab. Dopraw solą, pieprzem i usmaż. Gotowe mięso odstaw na bok, posiekaj kapustę białą i kiszoną.

Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij na smalcu posiekaną cebulę, dodaj pokrojone śliwki i smaż przez kilka minut. Całość przełóż do większego garnka z grubym dnem, dodaj posiekaną kapustą, dopraw kolendrą, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim i smaż przez kilka minut.

Ziarna kolendry

Do garnka dodaj mięso, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż schab i kapusta będą miękkie. Pod koniec dopraw danie miodem, winem i sosem worcestershire, dopraw do smaku solą i pieprzem.