Bigos Karola Okrasy - prosty i szybki przepis
Prosty przepis na bigos w nieco innej odsłonie? Tylko bigos Okrasy na boczku, schabie, dwóch rodzajach kapusty i z dodatkiem wyjątkowych przypraw. Bigos przepisu Karola Okrasy jest bardzo aromatyczny, smaczny i niezwykle łatwy w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienity bigos Okrasy.
Bigos jest jednym z tradycyjnych dań świątecznych, jest pożywny, mięsny i bardzo aromatyczny. Bigos gotuje się jednak dość długo, aby wszystkie składniki były miękkie, a kapusta nabrała odpowiedniego smaku przypraw. Bigos Karola Okrasy ugotujesz w 30 minut, a zioła i przyprawy sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Karol Okrasa do bigosu, oprócz soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, wykorzystuje inne przyprawy, które doskonale komponują się z kapustą i mięsem, a bigos jest jeszcze bardziej aromatyczny. Ziarna kolendry, wino wytrawne, sos worcestershire i miód to składniki podkreślające smak, które już zawsze będziesz dodawać do bigosu.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie świąteczne- tu poznasz przepis Okrasy na pieczone pierogi z kapustą i grzybami, doskonałe na Wigilię.
Przepis na bigos Okrasy
Składniki:
100 g boczku wędzonego
300 g schabu bez kości
200 g kiszonej kapusty
200 g kapusty białej
2 łyżki smalcu
100 ml wina
cebula
łyżka miodu
5 śliwek suszonych
50 ml sosu worcestershire
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka suszonego majeranku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Jak zrobić bigos Okrasy?
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj smalec i pokrojony drobno schab. Dopraw solą, pieprzem i usmaż. Gotowe mięso odstaw na bok, posiekaj kapustę białą i kiszoną.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij na smalcu posiekaną cebulę, dodaj pokrojone śliwki i smaż przez kilka minut. Całość przełóż do większego garnka z grubym dnem, dodaj posiekaną kapustą, dopraw kolendrą, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim i smaż przez kilka minut.
Do garnka dodaj mięso, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż schab i kapusta będą miękkie. Pod koniec dopraw danie miodem, winem i sosem worcestershire, dopraw do smaku solą i pieprzem.