Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.01.2023 15:05

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

oponki serowe
canva/ola_p

Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu.

Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.

Jak zrobić serowe oponki?

Składniki:

  • 50 dag półtłustego twarogu

  • 45 dag mąki pszennej + mąka do podsypania

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 4 żółtka

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego

  • ok. 200 ml gęstej śmietany

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie serowych oponek krok po kroku

Twaróg przepuść przez praskę lub dokładnie wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Umieść go w misce, dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, a także cukier i cukier wanilinowy oraz żółtka, śmietanę i spirytus. Całość wymieszaj, a potem przełóż na stolnicę posypaną mąką i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki, z każdego wytnij kieliszkiem dziurkę w środku. W rondlu rozgrzej olej. Kładź oponki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Oponki zdejmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis Beaty na faworki, a także recepturę na róże karnawałowe.

twaróg
canva/karandaev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: