Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale
Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu.
Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.
Jak zrobić serowe oponki?
Składniki:
50 dag półtłustego twarogu
45 dag mąki pszennej + mąka do podsypania
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
ok. 200 ml gęstej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie serowych oponek krok po kroku
Twaróg przepuść przez praskę lub dokładnie wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Umieść go w misce, dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, a także cukier i cukier wanilinowy oraz żółtka, śmietanę i spirytus. Całość wymieszaj, a potem przełóż na stolnicę posypaną mąką i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki, z każdego wytnij kieliszkiem dziurkę w środku. W rondlu rozgrzej olej. Kładź oponki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Oponki zdejmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis Beaty na faworki, a także recepturę na róże karnawałowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama