Smakosze.pl

canva/ola_p

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

29 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu.

Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.

Jak zrobić serowe oponki?

Składniki:
  • 50 dag półtłustego twarogu

  • 45 dag mąki pszennej + mąka do podsypania

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 4 żółtka

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego

  • ok. 200 ml gęstej śmietany

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie serowych oponek krok po kroku

Twaróg przepuść przez praskę lub dokładnie wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Umieść go w misce, dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, a także cukier i cukier wanilinowy oraz żółtka, śmietanę i spirytus.Całość wymieszaj, a potem przełóż na stolnicę posypaną mąką i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki, z każdego wytnij kieliszkiem dziurkę w środku. W rondlu rozgrzej olej. Kładź oponki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Oponki zdejmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis Beaty na faworki , a także recepturę na róże karnawałowe .

twaróg
canva/karandaev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]