Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawsze dodaję go do kapusty z grochem i grzybami. Przepis na wigilijną potrawę mam z zeszytu babci
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.12.2024 19:23

Zawsze dodaję go do kapusty z grochem i grzybami. Przepis na wigilijną potrawę mam z zeszytu babci

kapusta z grzybami
Fot. Shutterctock/Mariusz S. Jurgielewicz

Kapusta z grochem i grzybami to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej. Kapustę od lat robię według przepisu z zeszytu babci. Dodawała do niej przyprawę, która fantastycznie wzmacniała smak.

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Dzień przed przygotowywaniem kapusty z grochem moczę suszone borowiki i gotuję groch. Grzyby zalewam wodą i odstawiam na całą noc. Nie wylewam również wody po moczeniu. Dodaję ją do gotującej się kapusty i tak wzmacniam jej smak.

Do kapusty z grochem wykorzystuję również przyprawy, które dodawała moja babcia. Kminek, liście laurowe, ziele angielskie i suszony majeranek są absolutnie niezbędne do doprawienia wigilijnej potrawy. Kminek dodatkowo sprawia, że kapusta nie jest tak ciężka dla żołądka. To właśnie mój sekretny składnik.

kapusta z grochem.jpg
Fot. Canva/joannawnuk
Żaden por, żadne jabłko. Ta surówka z marchewki jest 100 razy lepsza

Przepis babci na tradycyjne danie

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150 g grochu łuskanego
  • 50  g suszonych borowików
  • 2 l wody lub bulionu warzywnego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminku
  • suszony majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziele angielskiego
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Jak przygotować kapustę z grzybami?

Przygotowywanie kapusty z grochem zacznij dzień wcześniej. Wieczorem ugotuj groch i zalej suszone borowiki wodą. Grzyby odstaw na całą noc. Następnego dnia posiekaj drobno cebulę i czosnek, a także poszatkuj kapustę. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż cebulę. Dodaj czosnek, kapustę, kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przełóż do garnka, wlej bulion lub wodę i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz gaz na najmniejszy, dodaj namoczone, posiekane grzyby, groch, wlej odrobinę wody po gotowaniu grzybów. Gotuj, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje. Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

W Wigilię podaj również wyśmienitą zupę grzybową z niecodziennym dodatkiem oraz faworki z karpia. Rodzina będzie zachwycona.

kapusta_z_grochem_edb66cc80a.jpg
Fot. Shutterstock/Bartosz Luczak