Zawsze dodaję go do kapusty z grochem i grzybami. Przepis na wigilijną potrawę mam z zeszytu babci
Kapusta z grochem i grzybami to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej. Kapustę od lat robię według przepisu z zeszytu babci. Dodawała do niej przyprawę, która fantastycznie wzmacniała smak.
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
Dzień przed przygotowywaniem kapusty z grochem moczę suszone borowiki i gotuję groch. Grzyby zalewam wodą i odstawiam na całą noc. Nie wylewam również wody po moczeniu. Dodaję ją do gotującej się kapusty i tak wzmacniam jej smak.
Do kapusty z grochem wykorzystuję również przyprawy, które dodawała moja babcia. Kminek, liście laurowe, ziele angielskie i suszony majeranek są absolutnie niezbędne do doprawienia wigilijnej potrawy. Kminek dodatkowo sprawia, że kapusta nie jest tak ciężka dla żołądka. To właśnie mój sekretny składnik.
Żaden por, żadne jabłko. Ta surówka z marchewki jest 100 razy lepszaPrzepis babci na tradycyjne danie
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 150 g grochu łuskanego
- 50 g suszonych borowików
- 2 l wody lub bulionu warzywnego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminku
- suszony majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziele angielskiego
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Jak przygotować kapustę z grzybami?
Przygotowywanie kapusty z grochem zacznij dzień wcześniej. Wieczorem ugotuj groch i zalej suszone borowiki wodą. Grzyby odstaw na całą noc. Następnego dnia posiekaj drobno cebulę i czosnek, a także poszatkuj kapustę.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż cebulę. Dodaj czosnek, kapustę, kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przełóż do garnka, wlej bulion lub wodę i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz gaz na najmniejszy, dodaj namoczone, posiekane grzyby, groch, wlej odrobinę wody po gotowaniu grzybów. Gotuj, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje. Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
W Wigilię podaj również wyśmienitą zupę grzybową z niecodziennym dodatkiem oraz faworki z karpia. Rodzina będzie zachwycona.