Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sposób na puszysty biszkopt
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 22:54

Sposób na puszysty biszkopt

Biszkopt
Pixabay /martakor

Biszkopt to z pewnością jedno z najpopularniejszych ciast. Doskonale sprawdza się jako niezobowiązujący deser, ale może być również z powodzeniem bazą okazałych, okolicznościowych tortów. Co zrobić, aby zawsze wychodził idealnie puszysty? 

Puszysty biszkopt - 3 wskazówki

Aby upiec perfekcyjny biszkopt, warto skorzystać z kilku cennych wskazówek. Zazwyczaj są to drobnostki, na które nie zawsze zwracamy uwagę. Mogą mieć one jednak ogromne znaczenie przy pieczeniu tego ciasta.

Po pierwsze wszystkie produkty potrzebne do przygotowania biszkoptu powinny mieć pokojową temperaturę. Powód? Dzięki temu łatwiej uzyskamy wymarzoną konsystencję tego ciasta.

Powinniśmy również zadbać o jak najlepszej jakości składniki. Ważne jest, aby zawsze używać świeżych jajek. Okazuje się, że ubita z nich piana będzie najbardziej puszysta, co przełoży się na jakość ciasta.

Aby biszkopt nie opadł, w trakcie jego pieczenia pod żadnym pozorem nie powinniśmy otwierać piekarnika. Nagłe obniżenie temperatury zdecydowanie negatywnie wpłynie na wygląd naszego wypieku. Warto również skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Poniżej podajemy prostą recepturę na to pyszne ciasto.

Najlepszy przepis na biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek

  • 200 g cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • 70 g mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Oba rodzaje mąki należy przesiać do miski. Ważne jest, aby wszelkie niedoskonałości zostały na sicie. Następnie oddzielamy białka od żółtek, i ubijamy, te pierwsze z cukrem na puszystą i sztywną pianę. Powoli dodawajmy pojedyncze żółtka do białek i ubijajmy, aż uzyskamy dobrze napowietrzoną masę.

Dodajemy do jajek mąkę tortową i ziemniaczaną, a następnie dokładnie wymieszać całość, aż składniki się połączą. Tortownicę należy wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto. Biszkopt pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Warto zapamiętać, że biszkopt jest gotowy dopiero po ostygnięciu. Gdy jest jeszcze ciepły, może być zbyt delikatny do krojenia.

Szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki? Polecamy przepis na sernik wiedeński siostry Anastazji oraz obłędny mazurek kajmakowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:przepisy.pl/ mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto