Biszkopt orzechowy siostry Anastazji - sprawdzony przepis
Biszkopt orzechowy siostry Anastazji jest prostym przepisem na puszysty spód do ciasta. Spód jest delikatny, dobrze wyrośnięty i mocno orzechowy, doskonale sprawdzi się również do przekładania pysznymi kremami. Poznaj przepis na biszkopt orzechowy siostry Anastazji, idealny do ciast.
Korzenny, zimowy biszkopt z miodem i orzechami włoskimi jest prostym i szybkim wypiekiem, dzięki któremu stworzysz wiele wyjątkowych ciast, np. miodownik. Biszkopt jest dobrze wyrośnięty, dlatego też możesz go przekroić i przełożyć dżemami, kremem śmietanowym lub czekoladowym, oprószyć migdałami i podać jako pyszne ciasto do kawy lub herbaty.
Pamiętaj, że biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania i studzenia, w przeciwnym razie nie urośnie, pojawi się zakalec lub opadnie zaraz po upieczeniu. Biszkopt studź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Nagła różnica temperatur spowoduje, że biszkopt opadnie i zacznie pękać.
Przygotuj równie smaczny biszkopt kawowy, który przełożysz ulubionym kremem i stworzysz wyśmienite ciasta.
Przepis na biszkopt orzechowy siostry Anastazji
Składniki na blachę o wymiarach 25x35 cm:
łyżka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
łyżka miodu
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
Jak zrobić biszkopt orzechowy siostry Anastazji?
Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj żółtka, cukier, miód i miksuj na wolnych obrotach. Po chwili dodaj przesianą z proszkiem mąkę, bułkę tartą i orzechy, całość wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut. Nie wyjmuj ciasta od razu po upieczeniu. Uchyl lekko piekarnik i zostaw w nim biszkopt na godzinę, aby delikatnie stygło.