Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalałam gołąbki bez zawijania najłatwiejszym sosem. Innych już rodzinie nie podam
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.06.2024 13:19

Zalałam gołąbki bez zawijania najłatwiejszym sosem. Innych już rodzinie nie podam

zalewanie gołąbków sosem
fot. youtube.com/Einfachesmenu

Oto niezwykły przepis na niezwykłe gołąbki. Nietypowe, bo bezmięsne. Tak! To możliwe. A podane w ten sposób kotlety niewiele tracą ze swojego gołąbkowego smaku.

Gołąbki z kapusty

Gołąbki bez zawijania to w polskiej kuchni nic nowego. W Wielkopolsce są nawet potrawą tradycyjną, nazywaną gołąbkami po cygańsku, a w pozostałej części Polski także czasem gołąbkami po poznańsku.

W przepisach na takie gołąbki kapustę dodaje się do środka, zamiast bawić się w mozolne zawijanie jej w liście. Ale skoro mamy już kapustę w środku, dlaczego nie zrezygnować z mięsa? Kapusta to przecież sprzymierzeniec diety odchudzającej – niskokaloryczna i sycąca na długo, pozwala skutecznie zgubić kilka kilogramów.

składniki na gołąbki
fot. youtube.com/Einfachesmenu
Jem prostą surówkę z jajkami i chudnę. Sąsiadki mnie błagają o przepis

Gołąbki w prostym sosie

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Proste menu, gdzie podobna potrawa występuje tylko nieco inaczej przyprawiona.

Składniki

  • ½ kg kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 60 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Oregano i tymianek
  • Sól, pieprz

Kotlety kapuściane w pomidorowym sosie

Kapustę i cebulę ścieramy na tarce o grubych okach. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i czekamy. Z warzyw odciskamy po kilku minutach nadmiar wilgoci.

Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy tymiankiem. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy spłaszczone kulki wielkości kotletów mielonych.

W miseczce rozprowadzamy koncentrat pomidorowy w 150 ml wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Kiedy to się stanie, na patelnię wylewamy pomidorowy sos, a całość przykrywamy. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na dietetyczną surówkę z jajkami i właściwe gołąbki po cygańsku.

gotowe gołąbki warzywne
fot. youtube.com/Einfachesmenu