Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę cebulę na pokrywce od słoika i zaczynam kroić. Nikt mi nie wierzył, że to działa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.06.2024 14:07

Kładę cebulę na pokrywce od słoika i zaczynam kroić. Nikt mi nie wierzył, że to działa

nacinanie cebuli
fot. youtube.com/pysznenastole

Trudno o prostszą przekąskę. Ta składa się bowiem właściwie z jednego składnika. A w jej przygotowaniu pomocna jest pomysłowa sztuczka.

Smażona cebula

Jak zmienić banalną cebulę w fikuśnie wyglądającą przekąskę? Wystarczy usmażyć ją w głębokim oleju. Pomysłowa potrawa przypomina nieco kwiatek i okazale się prezentuje.

Przekąska taka jest świetnym pomysłem na późną imprezową kolację. Należy do kategorii zwanej po angielsku finger food, czyli dań do jedzenia palcami. Podana z ulubionym dipem jest bardziej uzależniająca niż chipsy i popcorn!

panierowanie cebuli
fot. youtube.com/pysznenastole
Zalałam gołąbki bez zawijania najłatwiejszym sosem. Innych już rodzinie nie podam

Kwiaty z cebuli

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pyszne na stole. Do smażenia użyty jest tam zwykły olej. Warto jednak pamiętać, że w takiej roli sprawdzają się najlepiej produkty o wysokim punkcie dymienia. Polecamy wypróbować dobrą do tego i dość tanią fryturę gastronomiczną.

Składniki

  • 2 cebule
  • Mąka ryżowa do panierowania
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • Sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
  • Frytura lub inny tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia

Cebula na imprezę

Cebule obieramy z wierzchnich, zdrewniałych warstw. Jej szypułkę czyścimy, ale pozostawiamy, by nie rozpadła się podczas nakrawania.

Cebulę układamy wewnątrz nakrętki od słoika lub między dwiema pałeczkami do azjatyckiego jedzenia. Nakrawamy ją nożem – krawędź słoika lub pałeczki nie pozwolą nam przekroić jej do końca. W ten sposób przeprowadzamy osiem symetrycznych napięć.

Warstwy cebuli rozczapierzamy tak, by uzyskać kształt kwiatu. Tak rozluźnione warzywa zanurzamy na godzinę w wodzie.

W miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko i przyprawy i dokładnie mieszamy. Na głęboki talerz wysypujemy mąkę. Cebulowe kwiaty odsączone z wody dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w mące, pilnując, by składniki dotarły w wewnętrzne zakamarki.

Cebule smażymy na głębokim oleju, aż będą złociste. Podajemy z ulubionymi dipami – np. czosnkowym, pomidorowym czy barbecue.

Wypróbuj też przepisy na warzywne gołąbki bez zawijania i dietetyczną surówkę z kapusty w sosie jajecznym.

przekąska z cebuli
fot. youtube.com/pysznenastole