Kładę cebulę na pokrywce od słoika i zaczynam kroić. Nikt mi nie wierzył, że to działa
Trudno o prostszą przekąskę. Ta składa się bowiem właściwie z jednego składnika. A w jej przygotowaniu pomocna jest pomysłowa sztuczka.
Smażona cebula
Jak zmienić banalną cebulę w fikuśnie wyglądającą przekąskę? Wystarczy usmażyć ją w głębokim oleju. Pomysłowa potrawa przypomina nieco kwiatek i okazale się prezentuje.
Przekąska taka jest świetnym pomysłem na późną imprezową kolację. Należy do kategorii zwanej po angielsku finger food, czyli dań do jedzenia palcami. Podana z ulubionym dipem jest bardziej uzależniająca niż chipsy i popcorn!
Zalałam gołąbki bez zawijania najłatwiejszym sosem. Innych już rodzinie nie podamKwiaty z cebuli
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pyszne na stole. Do smażenia użyty jest tam zwykły olej. Warto jednak pamiętać, że w takiej roli sprawdzają się najlepiej produkty o wysokim punkcie dymienia. Polecamy wypróbować dobrą do tego i dość tanią fryturę gastronomiczną.
Składniki
- 2 cebule
- Mąka ryżowa do panierowania
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- Sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
- Frytura lub inny tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia
Cebula na imprezę
Cebule obieramy z wierzchnich, zdrewniałych warstw. Jej szypułkę czyścimy, ale pozostawiamy, by nie rozpadła się podczas nakrawania.
Cebulę układamy wewnątrz nakrętki od słoika lub między dwiema pałeczkami do azjatyckiego jedzenia. Nakrawamy ją nożem – krawędź słoika lub pałeczki nie pozwolą nam przekroić jej do końca. W ten sposób przeprowadzamy osiem symetrycznych napięć.
Warstwy cebuli rozczapierzamy tak, by uzyskać kształt kwiatu. Tak rozluźnione warzywa zanurzamy na godzinę w wodzie.
W miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko i przyprawy i dokładnie mieszamy. Na głęboki talerz wysypujemy mąkę. Cebulowe kwiaty odsączone z wody dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w mące, pilnując, by składniki dotarły w wewnętrzne zakamarki.
Cebule smażymy na głębokim oleju, aż będą złociste. Podajemy z ulubionymi dipami – np. czosnkowym, pomidorowym czy barbecue.
Wypróbuj też przepisy na warzywne gołąbki bez zawijania i dietetyczną surówkę z kapusty w sosie jajecznym.