Boska panierka do schabowych bez dodatku bułki tartej
Uwielbiamy kotlety schabowe. Głównie za ich smak i chrupiącą skórkę. Chrupkość jest oczywiście zasługą panierki, która klasycznie składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Dziś proponujemy wam jednak panierkę do schabowych bez dodatku bułki tartej. Jest zdrowsza i jeszcze bardziej chrupiąca.
Większości osób panierka kojarzy się z obtaczaniem kotleta kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzięki tym warstwom wnętrze kotleta pozostaje soczyste, a wierzch robi się chrupiący. Jednak klasyczna panierka ma tę wadę, że jest dość kaloryczna. Chłonie bowiem dużo tłuszczu, sama przy tym nie wnosząc większych wartości odżywczych.
Boska panierka do schabowych bez dodatku bułki tartej
Ponieważ panierka z tartą bułką nie jest zdrowa, warto ją czymś zastąpić. I tu jest naprawdę duże pole do popisu. Na dodatek, by przygotować kotlety w wartościowszej panierce, wcale nie musisz biec do sklepu, bo zazwyczaj w domu masz kilka odpowiednich produktów.
Do panierowania schabowych doskonale nadają się płatki owsiane. Zawierają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych, a przy tym nie chłoną dużo tłuszczu. Przed panierowaniem można je trochę rozdrobnić przy pomocy blendera. Dzięki temu będą lepiej przylegać do powierzchni kotleta. Wcześniej mięso obtocz w rozkłóconym jajku.
Do panierowania kotletów dobrze nadają się też wiórki kokosowe. Nadadzą mięsu nieco orientalnej nuty, ale też chrupkości. Możesz je wcześniej krótko zblendować, jednak nie jest to konieczne. Kotlety w wiórkach kokosowych smaż na niedużym ogniu, uważając, by ich nie przypalić.
Płatki kukurydziane również sprawdzą się dobrze w roli panierki. Przed użyciem warto je rozdrobnić, wsypując np. do foliowego woreczka i rozgniatając wałkiem do ciasta. Dodadzą kotletom chrupkości, nie chłonąc przy tym za wiele tłuszczu.
W czym jeszcze można panierować?
Do panierowania nadadzą się też inne produkty z kuchennej szafki. Kotlety schabowe, podobnie jak drobiowe czy filety rybne możesz też panierować w sezamie, siemieniu lnianym, posiekanych orzechach, pestkach słonecznika, dyni czy otrębach.
Najpierw płat mięsa czy filet możesz obtoczyć w cienkiej warstwy mąki, a potem koniecznie zanurz je w rozkłóconym jajku. Jajko zadziała jak klej i pomoże przytwierdzić panierkę do powierzchni kotleta.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych, przydatnych porad. Dowiedz się np. jak uratować za kwaśny czy przesolony bigos, a także jak ugotować buraki, by zachowały swój kolor.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki