Smakosze.pl
Bigos

canva/joannawnuk

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

24 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu z was uwielbia bigos. Choć jego przygotowanie wcale nie należy do trudnych, czasem może się zdarzyć, że dodamy zbyt dużo soli lub za mocno go zakwasimy. Podpowiadamy co zrobić w takiej sytuacji.

Z pewnością nie raz raczyliście się tą tradycyjną potrawą. Warto trochę odświeżyć klasykę i do bigosu dodać dyni. Wypróbujcie ten jesienny przepis i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Jeżeli zaś preferujecie kuchnię bezmięsną, skorzystajcie z receptury na bigos z cukinii.

Oba przepisy pozwolą wam przygotować pyszne dania i jeśli postąpicie zgodnie z instrukcjami, rady jak ratować, źle przyprawiony bigos nie będą potrzebne.

Chałka drożdżowa

Niezawodny przepis na puszystą chałkę

CZYTAJ DALEJ

Jak uratować za kwaśny lub za słony bigos?

Gdy bigos jest za słony, możemy postąpić na kilka sposobów. Gdy tylko trochę przesadziliśmy z dodatkiem tej przyprawy, pomocne może być dodanie świeżej kapusty albo porcji sosu pomidorowego. Potrzebujemy wtedy jednak bigos jeszcze trochę pogotować.

Możemy też do garnka z daniem włożyć surowego ziemniaka. „Wciągnie" on nadmiar soli. Ziemniaka przez chwilę gotujemy z bigosem, a następnie go usuwamy. Warzywo nie będzie się już nadawało do spożycia.

Gdy z solą przesadziliśmy bardzo mocno, potrawę możemy zawsze opłukać pod bieżącą wodą. Przy takim oczyszczeniu usuniemy jednak większość smaku. Konieczne będzie zatem ponowne podlanie potrawy bulionem i jej uważne doprawienie.

Zbyt kwaśny bigos również można zbalansować. Wystarczy, że do garnka z potrawą dodamy słodkiej kapusty, lub powideł śliwkowych albo suszonych śliwek. Te ostatnie możemy także wcześniej wymoczyć w słodkim czerwonym winie, aby podbić ich smak.

Potrawę możemy też po prostu posłodzić, dodając cukru, miodu, a nawet syropu klonowego czy z agawy. Nie zaszkodzi też dodanie duszonej cebuli, zwłaszcza tej karmelizowanej. Dzięki tym zabiegom słodki smak zneutralizuje udział kwaśnego, a potrawa stanie się jadalna.

Bigos w naczyniu kamionkowym

Bigos w naczyniu kamionkowym

Źródło zdjęcia: canva/Marcin Jucha

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natemat

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >