Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boski, sylwestrowy deser w słoiczku z ciasteczkami Oreo
Adam Moskal
Adam Moskal 30.12.2021 01:00

Boski, sylwestrowy deser w słoiczku z ciasteczkami Oreo

Deser w słoiku
canva/siims, Getty Images

Sylwester zacznie się już niedługo, dlatego warto zacząć przygotowywać poczęstunek dla swoich gości - taki, jak pięknie wyglądające desery w słoikach. Dzisiaj prezentujemy słoiki wypełnione bitą śmietaną, ciasteczkami oreo oraz czekoladą. Ich sporządzenie jest banalnie proste i szybkie, a efekt zadowala nawet największych smakoszy.

Deser w słoiczku prezentuje się nad wyraz okazale, ponieważ przezroczystość szkła pozwala podziwiać wszystkie warstwy. To także idealna propozycja dla rodzin z dziećmi na wspólnie spędzone popołudnie - najmłodsi będą mieli wiele zabawy podczas wypełniania słoików.

Dużą zaletą takiego przysmaku jest możliwość wykonania go z wyprzedzeniem i przechowywania go w lodówce przez dłuższy czas. Dzięki temu nie trzeba zabierać się za gotowanie bezpośrednio przed świętowaniem. W taki sposób można spędzić całego sylwestra ze swoją rodziną bez konieczności krzątania się po kuchni.

Przepis na sylwestrowy deser w słoiczku

Składniki:

  • 8 ciastek oreo

  • 300 ml kremówki

  • 250 g mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 4 łyżki cukru

  • pół tabliczki czekolady

  • 3 łyżki masła

  • odrobina soli

100 ml śmietanki ubij na sztywną pianę z dodatkiem ekstraktu waniliowego, cukrem pudrem oraz 2 łyżkami mascarpone. Gotową pianę schowaj do lodówki. W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego sól, 4 łyżki cukru i gotuj, aż cukier się skarmelizuje. Pod koniec dolej do karmelu 8 łyżek kremówki i odstaw do ostudzenia.

6 łyżek karmelu zmiksuj z 2 łyżkami mascarpone. Czekoladę posiekaj i wrzuć do podgrzanych 50 ml kremówki. Dodaj pół łyżki masła, wymieszaj i wstaw do lodówki. Ciasta oreo pokrusz w drobny proch.

Na dnie słoiczków umieść po kolei ciastka, bitą śmietanę, krem karmelowy, krem czekoladowy, bitą śmietanę, polewę karmelową, a na koniec obsyp całość kolejną warstwą ciasteczek. Deser przechowuj w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszy tradycyjny sękacz w domu. Ten tekst prezentuje przepis na kultowe szyszki z preparowanego ryżu.

Deser w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/siims, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: 321startdiy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Słodycze