Smakosze.pl
Śniadanie w formie bułki z mlekiem i cukrem

Retro.Pewex.pl

Bułka zalana mlekiem z odrobiną cukru

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bułka i mleko na śniadanie? Nie da się ukryć, że takie połączenie przez liczne grono smakoszy jest uznawane za kulinarną klasykę. Nie od dziś wiadomo, że czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Przygotowanie takiego śniadania zajmuje chwilę.

Bez wątpienia odpowiednie śniadanie może dostarczyć nam odpowiednią dawkę energii, która jest tak bardzo potrzebna o poranku. Bułka, mleko i cukier połączone w jedno danie mogą przyprawić o nostalgię niejedną osobę.

Kultowe śniadanie z dzieciństwa

Śniadanie można przyrządzić w rozmaitych formach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o klasycznej kaszy mannie z sokiem malinowym, która może kojarzyć się z czasami PRL-u. Dziś sięgniemy po jeszcze prostszą propozycję śniadaniową.

Czasem najprostsze smakołyki sprawdzają się znacznie lepiej od wyszukanych specjałów. Oprócz samego smaku istotna jest też nuta nostalgii. Bułka z mlekiem i cukrem jest dziś nieco zapomniana. Warto ponownie jej zasmakować.

Śniadanie na słodko dziś nie wzbudza większych emocji. Wszakże popularne płatki z mlekiem są zajadane przez wiele osób. Kilkadziesiąt lat temu jedną z alternatyw była bułka namoczona w mleku z dodatkiem cukru.

Dawniej dostęp do słodkości był bardziej ograniczony niż współcześnie. Między innymi dlatego sięgaliśmy po proste i smakowite rozwiązania. Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy za młodzieńczych lat na śniadanie zajadali bułkę z mlekiem.

Bułka z mlekiem i cukrem jest prosta w przygotowaniu

Śniadanie w formie bułki namoczonej w mleku jest jednym z najprostszych śniadaniowych specjałów. Właśnie z uwagi na łatwość przygotowania, warto odświeżyć ten niepowtarzalny specjał z czasów dzieciństwa. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 ml mleka

  • bułka kajzerka

  • 7 g cukru

Na początku podgrzewamy mleko. W tym czasie bułkę rwiemy na mniejsze kawałki. Rozdrobnione pieczywo umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem. Kiedy bułka już nasiąknie ciepłym mlekiem, wówczas dodajemy cukier.

Po zamieszaniu składników śniadanie jest już gotowe. Trzeba przyznać, że jest to jeden z najprostszych możliwych przepisów na śniadanie. Warto również wiedzieć, jakie składniki nie powinny znaleźć się w uwielbianej owsiance. Zdjęcie wykorzystane powyżej pochodzi ze strony Retro.Pewex.pl. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Retro.Pewex.pl; Lelum; Doradca Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >