Smakosze.pl
Buraczki z papryką

canva/Olga Yastremska's Images

Buraczki z papryką

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 7 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Planujesz zimowe przetwory? Koniecznie przygotuj buraczki z papryką w cukrowo-octowej zalewie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na buraczki z papryką.

Buraczki z papryką to genialny dodatek do dań obiadowych. Smakują doskonale z mięsem, rybami pieczonymi, kluskami i warzywami. Kotlety mielone w towarzystwie tartych buraków i tłuczonych ziemniaków z koperkiem to jedno z moich ulubionych dań. Buraczki smakują równie doskonale z policzkami wołowymi, ponieważ świetnie łamią smak czerwonego mięsa.

Buraczki koniecznie pasteryzuj, abyś cieszył się ich smakiem przez wiele miesięcy. Marynowane w zalewie buraki z papryką mają lekko ostry, ale i słodki smak, są miękkie i pyszne. Buraki marynowane nie tracą swoich wartości odżywczych i zawierają duże ilości żelaza, niezbędnego między innymi do produkcji krwi i transportu tlenu.

Przepis na buraczki z papryką

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • 700 g papryki czerwonej

  • 3 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • szklanka wody

  • szklanka octu 10%

  • szklanka cukru

  • 2 łyżki soli

  • 3 liście laurowe

Jak przygotować buraczki z papryką?

Buraki umyj, obierz ze skóry i ugotuj w całości w osolonej wodzie, następnie odstaw, aby ostygły. Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Przestudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W dużym garnku zagotuj szklankę wody z octem, dodaj cukier, liście laurowe i sól i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodaj wszystkie warzywa i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Tarte buraki

Gorące buraczki z papryką przełóż razem z całą zalewą do wyparzonych słoików, zakręć, następnie pasteryzuj przez 20 minut. Słoiki przełóż w suche i chłodne miejsce i sięgaj po nie, kiedy tylko masz ochotę.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >