Buraczki z papryką
Planujesz zimowe przetwory? Koniecznie przygotuj buraczki z papryką w cukrowo-octowej zalewie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na buraczki z papryką.
Buraczki z papryką to genialny dodatek do dań obiadowych. Smakują doskonale z mięsem, rybami pieczonymi, kluskami i warzywami. Kotlety mielone w towarzystwie tartych buraków i tłuczonych ziemniaków z koperkiem to jedno z moich ulubionych dań. Buraczki smakują równie doskonale z policzkami wołowymi, ponieważ świetnie łamią smak czerwonego mięsa.
Buraczki koniecznie pasteryzuj, abyś cieszył się ich smakiem przez wiele miesięcy. Marynowane w zalewie buraki z papryką mają lekko ostry, ale i słodki smak, są miękkie i pyszne. Buraki marynowane nie tracą swoich wartości odżywczych i zawierają duże ilości żelaza, niezbędnego między innymi do produkcji krwi i transportu tlenu.
Przepis na buraczki z papryką
Składniki:
3 kg buraków
700 g papryki czerwonej
3 cebule
4 ząbki czosnku
szklanka wody
szklanka octu 10%
szklanka cukru
2 łyżki soli
3 liście laurowe
Jak przygotować buraczki z papryką?
Buraki umyj, obierz ze skóry i ugotuj w całości w osolonej wodzie, następnie odstaw, aby ostygły. Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Przestudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W dużym garnku zagotuj szklankę wody z octem, dodaj cukier, liście laurowe i sól i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodaj wszystkie warzywa i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
Gorące buraczki z papryką przełóż razem z całą zalewą do wyparzonych słoików, zakręć, następnie pasteryzuj przez 20 minut. Słoiki przełóż w suche i chłodne miejsce i sięgaj po nie, kiedy tylko masz ochotę.
Smacznego.