Smakosze.pl
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

canva/Azurita; TRICOLORS/East News

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

25 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szukacie pomysłu na świetne ciasto ze śliwkami? Przepis Anny Lewandowskiej na przysmak w wersji bezglutenowej ma szansę wam się spodobać. Wypiek przygotowuje się niemalże ekspresowo, a jest lekki i obłędnie pyszny. Spróbujecie?

Nikt chyba nie jest w stanie oprzeć się delikatnemu ciastu z ze śliwkami. Przygotowana według przepisu Anny Lewandowskiej słodycz pięknie pachnie i kusi lekkością. Do jej zrobienia użyjemy zdrowych składników i bezglutenowej mąki — każdy będzie mógł się skusić.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni

Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 8-10 większych śliwek

  • 4 jaja

  • 160 g cukru kokosowego

  • ok. 60 g mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 45 g masła klarowanego lub margaryny

  • 20 g wody

  • 15 ml octu jabłkowego

  • esencja waniliowa w płynie

Jak upiec bezglutenowe ciasto ze śliwkami? Anna Lewandowska zna prosty sposób

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło topimy w rondelku i studzimy je. Do dużej miski wbijamy jaja, a następnie ubijamy je wraz z cukrem kokosowym. Wlewamy wodę, ostudzony tłuszcz i ocet.

Dodajemy ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy, po czym połowę masy przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy lub tortownicy o średnicy 26 cm.

Układamy na niej połowę porcji oczyszczonych śliwek, a następnie zalewamy je pozostałym ciastem. Wierzch także przykrywamy owocami. Ciasto ze śliwkami pieczemy przez 45 minut. Podajemy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na wykorzystanie śliwek. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z nich powidło, korzystając z piekarnika. Ten natomiast zdradza świetny patent na śliwki w occie.

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej jest pyszne

canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >