Zdradziła przepis na wyśmienite ciasto. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole
Pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie? Seromakowiec jest wart uwagi. Wspaniale będzie się prezentował na świątecznym stole, a jego smak zachwyci każdego domownika.
Seromakowiec, czyli idą Święta
Zwykle na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznych wypieków. Stoły uginają się pod sernikami, piernikami i makowcami. Roboty jest przy nich, co niemiara. Jednak teraz możemy ułatwić sobie świąteczne przygotowania.
Wszystko dzięki przepisowi na seromakowiec. To efektowne i pyszne ciasto łączy w sobie ciasto czekoladowe, sernik i makowiec. Trzy warstwy znakomicie do siebie pasują i dosłownie rozpływają się w ustach. Polewa czekoladowa dopełnia całości. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Orchideli. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Biją na głowę tradycyjne mielone. Te kotlety zrobisz na obiad i na WigilięJak upiec seromakowiec?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- blacha o wymiarach 20x30 cm
Składniki na masę makową:
- 225 g maku suchego mielonego
- 300 ml gorącego mleka lub wody
- ⅓ masy serowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny
Składniki na masę serową:
- 1 ½ kg sera tłustego twarogowego
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 łyżki kaszy manny
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodu. Do misy przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i sól, dołóż zimne masło w kawałkach i zmiksuj składniki. Wbij jajka i połącz z masą. Ciasto wyrabiaj, a następnie gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj mak. Wsyp go do zagotowanego mleka. Wymieszaj i masę zostaw do wystudzenia. Zajmij się masą serową. Do misy przełóż ser, dodaj cukier, żółtka, budynie i kaszę manną. Pamiętaj o bardzo miękkim maśle i cukrze waniliowym. Składniki zblenduj na bardzo gładką masę.
Seromakowiec, że palce lizać
Białka ubij ze szczyptą soli prawie na sztywno. Pianę przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Teraz do blachy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj schłodzone wcześniej ciasto. Wyłóż ⅔ masy serowej, a do pozostałego sera dodaj cały schłodzony mak i wsyp kaszę mannę. Składniki wymieszaj.
Masę makową wyłóż na masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Następnie po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze ok. 30 minut. Po wyjęciu ciasto zostaw do ostygnięcia. Po kilku godzinach przygotuj polewę czekoladową i polej nią ciasto. Udekoruj orzechami włoskimi. Pisaliśmy o tym, jak przygotować smaczną sałatkę gyros. Polecaliśmy produkt, który doskonale działa na pracę jelit.
Źródło: YouTube/Orchideli