Ciasto cytrynowe - prosty przepis na wielki smakołyk
Ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi, udekorowane lukrem to świetny pomysł na błyskawiczny deser do kawy i herbaty, nie tylko w weekend. Ciasto jest puszyste, ładnie wyrośnięte, słodkie z wyczuwalną nutą cytryny i kokosa. Sprawdź, jak zrobić lekkie ciasto cytrynowe.
Ciasto cytrynowe z formy keksowej to bardzo proste i szybkie ciasto, które upieczesz bez żadnej okazji, kiedy po po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i przede wszystkim pyszne.
Ciasto po upieczeniu ostudź i polej domowym lukrem- będzie idealne. Ciasto bardzo często dekoruję również plastrami cytryny, wygląda wtedy bardzo wiosennie, lekko i świeżo. Jeśli wolisz mniej słodką wersję dekoracji- oprósz ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Jeśli szukasz pomysłu na genialny deser o cytrynowym smaku- tu poznasz przepis na tort bezowy z kremem cytrynowym, rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto cytrynowe z kokosem
Składniki (keksówka o wymiarach 25x 12cm):
1,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka M
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżeczka aromatu cytrynowego
skórka starta z dużej cytryny
70 ml oleju roślinnego
80 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
lukier do dekoracji
masło i mąka do wysmarowania i oprószenia blaszki
Jak zrobić ciasto cytrynowe?
Jajka ubij mikserem z mlekiem i olejem, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, aromat cytrynowy i miksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zetrzyj skórkę z cytryny na tarce.
Do masy dodawaj stopniowo mąkę, mieszaj delikatnie na najwolniejszych obrotach, następnie dodaj skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Blachę wysmaruj masłem i dokładnie oprósz mąkę, żeby ciasto nie przywarło do spodu i boków.
Źródło zdjęcia: canva/Future Artist Keksówkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 50- 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto udekoruj lukrem i podaj, smacznego.