Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto cytrynowe - prosty przepis na wielki smakołyk
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:36

Ciasto cytrynowe - prosty przepis na wielki smakołyk

Ciasto cytrynowe
canva/jatrax

Ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi, udekorowane lukrem to świetny pomysł na błyskawiczny deser do kawy i herbaty, nie tylko w weekend. Ciasto jest puszyste, ładnie wyrośnięte, słodkie z wyczuwalną nutą cytryny i kokosa. Sprawdź, jak zrobić lekkie ciasto cytrynowe.

Ciasto cytrynowe z formy keksowej to bardzo proste i szybkie ciasto, które upieczesz bez żadnej okazji, kiedy po po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i przede wszystkim pyszne.

Ciasto po upieczeniu ostudź i polej domowym lukrem- będzie idealne. Ciasto bardzo często dekoruję również plastrami cytryny, wygląda wtedy bardzo wiosennie, lekko i świeżo. Jeśli wolisz mniej słodką wersję dekoracji- oprósz ciasto delikatnie cukrem pudrem.

Jeśli szukasz pomysłu na genialny deser o cytrynowym smaku- tu poznasz przepis na tort bezowy z kremem cytrynowym, rozpływa się w ustach.

Przepis na ciasto cytrynowe z kokosem

Składniki (keksówka o wymiarach 25x 12cm):

  • 1,5 szklanki mąki tortowej

  • 2 jajka M

  • 150 ml mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szklanka cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka aromatu cytrynowego

  • skórka starta z dużej cytryny

  • 70 ml oleju roślinnego

  • 80 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • lukier do dekoracji

  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia blaszki

Jak zrobić ciasto cytrynowe?

Jajka ubij mikserem z mlekiem i olejem, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, aromat cytrynowy i miksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zetrzyj skórkę z cytryny na tarce.

Do masy dodawaj stopniowo mąkę, mieszaj delikatnie na najwolniejszych obrotach, następnie dodaj skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Blachę wysmaruj masłem i dokładnie oprósz mąkę, żeby ciasto nie przywarło do spodu i boków.

Przygotowywanie skórki cytrynowej

Źródło zdjęcia: canva/Future Artist Keksówkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 50- 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto udekoruj lukrem i podaj, smacznego.