Smakowite ciasto czekoladowe z orzechami. Idealny deser na weekend
Ciasto czekoladowe z orzechami i migdałami to pomysł na wyśmienity deser do kawy. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Udekorowane orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na ciasto czekoladowe z orzechami.
Jeśli również uwielbiasz połączenie gorzkiej czekolady i orzechów, to to ciasto błyskawicznie skradnie Twoje serce. Ciasto wielkością i smakiem przypomina brownie- jest mocno czekoladowe i wilgotne w środku, dzięki czekoladzie rozpuszczonej z masłem w kąpieli wodnej.
Do ciasta wykorzystałam orzechy laskowe i płatki migdałowe, możesz je jeszcze urozmaicić np. o wiórki kokosowe, całe kawałki migdałów, pistacje i ulubione bakalie. Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej czekoladowe ciasto, dodaj orzechy bezpośrednio do masy, a po upieczeniu polej je polewą czekoladową.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami, rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto czekoladowe z orzechami
Składniki na małą, prostokątną blachę:
100 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
100 g cukru
łyżka cukru wanilinowego
pół kostki masła
tabliczka gorzkiej czekolady
4 jajka
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów laskowych
Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami?
Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z płatkami migdałowymi.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. W misce utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj stopniowo przesiane składniki i mieszaj. Do masy wlej chłodną, rozpuszczoną z masłem czekoladę, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Ciasto przelej na blachę z papierem do pieczenia, na górę wyłóż orzechy i migdały. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika bez termoobiegu, piecz około 20 minut, do suchego patyczka, smacznego.