Proste i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest banalnie prostym przepisem do zrobienia w domu. Najważniejszym elementem tego wypieku jest bez wątpienia kruszonka. Warto użyć kwaśniejszych śliwek, aby lepiej zachować kontrast pomiędzy nimi a słodkim ciastem.
Choć mogłoby się wydawać, że ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga mnóstwa pracy, w praktyce jest zupełnie inaczej. Co więcej efekt, jaki prezentuje ten wypiek, jest wyjątkowy.
Podając ciasto do stołu, usłyszysz okrzyki zachwytu i każdy będzie prosił cię o przepis. Puszyste i wilgotne, a zarazem chrupiące dzięki kruszonce, nie ma sobie równych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej. Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta. Składniki:
1 szklanka mleka
25 g drożdży
500 g mąki
150 g cukru
szczypta soli
50 g masła
1 jajko
3 żółtka
600 g śliwek
Kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
100 g masła
Zacznij od wymieszania drożdży ze szklanką mleka, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Po połączeniu odstaw zaczyn na 15 minut. Przesiej do dużej miski mąkę, wsyp sól, wbij jajko i wlej żółtka.
Do miski wrzuć również 150 g cukru, 50 g roztopionego masła oraz zaczyn. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóż je do formy do pieczenia.
Na cieście rozłóż ćwiartki śliwek bez pestek. Masło, cukier i mąkę utrzyj ze sobą, a następnie posyp kruszonką śliwki. Wstaw ciasto do pieca na 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Źródło: canva/Lesyy, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl