Ciasto Wenus. Przepis krok po kroku
Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z kremem i owocami? Ciasto Wenus. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serków waniliowych i dżemem owocowym to ciasto, które wychodzi za każdym razem, a cała blacha znika w ekspresowym tempie. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto Wenus.
Ciasto Wenus to lekkie, puszyste ciasto, które uwielbiają i duzi i mali. Słodki biszkopt z dżemem i kremem waniliowo- cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Ciasto ma dobrze zbilansowany smak, słodycz jest dobrze przełamana, przez co ciasto tak szybko znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.
Pamiętaj, że biszkopt jest delikatnym ciastem. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, żeby ciasto delikatnie zaczęło stygnąć, dopiero po 30 minutach wyjmij blachę z pieca. Biszkopt nie lubi gwałtownych zmian temperatury i może opaść lub popękać, kiedy wyjmiesz go z ciepłego piekarnika zaraz po upieczeniu.
Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami przełożone kremem.
Przepis na ciasto Wenus
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):
200 g szklanki cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
5 dużych jajek
opakowanie cukru wanilinowego
1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem do przełożenia ciasta:
300 g serka waniliowego homogenizowanego
3 łyżki cukru pudru
300 ml słodkiej śmietanki
2 galaretki cytrynowe
opakowanie fixu do śmietany
Dodatkowo:
ulubiony dżem, np. wiśniowy, truskawkowy, brzoskwiniowy
cukier puder do dekoracji
Jak zrobić ciasto Wenus?
Zrób biszkopt: oddziel białka od żółtek, mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, następnie wlewaj po 1 żółtku.
Do masy wsypuj stopniowo przesiane mąki i mieszaj łyżką, ciasto przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 25 minut.
Po ostudzeniu przekrój biszkopt wzdłuż, żeby powstały dwa blaty, zrób krem: galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, żeby galaretka zaczęła gęstnieć. Do galaretek dodaj cukier, serki i miksuj do połączeni się składników. Śmietanę ubij na sztywno z fixem, przełóż do masy, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/studionobra Blat ciasta wysmaruj ulubionym dżemem, następnie wyłóż krem, przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby krem stężał. Ciasto przed podaniem oprósz cukrem pudem, smacznego.