Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto Wenus. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.03.2022 01:00

Ciasto Wenus. Przepis krok po kroku

Ciasto wenus
canva/larry mcguirk

Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z kremem i owocami? Ciasto Wenus. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serków waniliowych i dżemem owocowym to ciasto, które wychodzi za każdym razem, a cała blacha znika w ekspresowym tempie. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto Wenus.

Ciasto Wenus to lekkie, puszyste ciasto, które uwielbiają i duzi i mali. Słodki biszkopt z dżemem i kremem waniliowo- cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Ciasto ma dobrze zbilansowany smak, słodycz jest dobrze przełamana, przez co ciasto tak szybko znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Pamiętaj, że biszkopt jest delikatnym ciastem. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, żeby ciasto delikatnie zaczęło stygnąć, dopiero po 30 minutach wyjmij blachę z pieca. Biszkopt nie lubi gwałtownych zmian temperatury i może opaść lub popękać, kiedy wyjmiesz go z ciepłego piekarnika zaraz po upieczeniu.

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami przełożone kremem.

Przepis na ciasto Wenus

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 200 g szklanki cukru

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 5 dużych jajek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem do przełożenia ciasta:

  • 300 g serka waniliowego homogenizowanego

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 300 ml słodkiej śmietanki

  • 2 galaretki cytrynowe

  • opakowanie fixu do śmietany

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem, np. wiśniowy, truskawkowy, brzoskwiniowy

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić ciasto Wenus?

Zrób biszkopt: oddziel białka od żółtek, mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, następnie wlewaj po 1 żółtku.

Do masy wsypuj stopniowo przesiane mąki i mieszaj łyżką, ciasto przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 25 minut.

Po ostudzeniu przekrój biszkopt wzdłuż, żeby powstały dwa blaty, zrób krem: galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, żeby galaretka zaczęła gęstnieć. Do galaretek dodaj cukier, serki i miksuj do połączeni się składników. Śmietanę ubij na sztywno z fixem, przełóż do masy, wymieszaj.

Upieczony biszkopt

Źródło zdjęcia: canva/studionobra Blat ciasta wysmaruj ulubionym dżemem, następnie wyłóż krem, przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby krem stężał. Ciasto przed podaniem oprósz cukrem pudem, smacznego.