Ciasto zebra siostry Anastazji. Bajecznie pyszny deser
Ciasto zebra siostry Anastazji to bajecznie pyszny deser, który wyglądem i smakiem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości. Ciasto jest słodkie, waniliowo- kakaowe, a po upieczeniu powstają ładne paski, które przypominają zebrę, stąd nazwa wypieku. Sprawdź, jak zrobić ciasto zebra siostry Anastazji- bajecznie pyszny deser dla każdego.
Ciasto zebra jest ciastem podobnym do babki piaskowej, jednak różni je piękny, marmurkowy układ mas, który po upieczeniu tworzy estetyczne paski. Ciasto jest mocno kakaowe i waniliowe, jest wilgotne i bardzo puszyste.
Ciasto zebra piekę zawsze, kiedy chcę zrobić pyszne i efektowne ciasto na szybko na niezapowiedzianą wizytę gości lub kiedy mamy ochotę na coś słodkiego w weekend do kawy i herbaty. Ciasto wychodzi za każdym razem, pamiętaj jednak, żeby masy wykładać na przemian, zaczynając od środka, wtedy wyjdą idealne paski.
Ciastem, które piekę równie często, jest brownie czekoladowe z czerwonej fasoli. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i lekkie bo bez mąki, jajek i z minimalną ilością oleju- tu poznasz przepis na wyśmienite brownie czekoladowe z orzechami, bananem i fasolą.
Przepis na ciasto zebra siostry Anastazji
Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 21 cm:
390 g mąki tortowej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
220 białego cukru
5 jajek M
3 czubate łyżki kakao
250 ml wody
200 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić ciasto zebra siostry Anastazji?
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, do osobnego pojemnika przesiej kakao. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj wodę, olej, miksuj. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj łyżką.
Źródło zdjęcia: canva/Prostock-Studio Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj przesiane kakao, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Ciasto wykładaj łyżką na blachę, zaczynając od środka- raz ciasto białe, raz ciemne. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę.