Smakosze.pl
Złocisty rosół

canva/beats3

Co dodać do rosołu, żeby był bardziej złocisty?

7 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół jest tradycyjną polską zupą podawaną przy różnych okazjach. Danie to powinno zatem mieć zarówno zbalansowany smak, jak i nienaganny wygląd. Dzięki naszym wskazówkom wasz wywar zyska cudownie złoty kolorze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak uzyskać piękny, złocisty kolor rosołu?

Idealny rosół musi mieć wyraźnie żółty kolor. Żeby go osiągnąć, potrawę należy przygotować, wystrzegając się kilku błędów. Przede wszystkim nie można wrzucać mięsa na wrzącą wodę. W przeciwnym wypadku w zupie powstaną tzw. szumy i stanie się ona mętna.

Nie powinno się też gotować jej pod przykryciem. To prosta droga do tego, by uzyskać danie o bliżej nieokreślonym, szarawym zabarwieniu, którego wyglądu nie uratują nawet dodane w dużej ilości przyprawy barwiące.

Podstawą rosołu jest mięso. Najczęściej do jego przyrządzenia wykorzystuje się drób i to jemu przypisuje się zasługi dotyczące nadawania koloru wywarowi. Aby zwiększyć prawdopodobieństwo uzyskania pięknego, żółtego koloru rosołu należy zatem sięgnąć po mięso z kury, najlepiej tej wiejskiej lub pochodzącej z chowu ekologicznego.

Ciasto gruszkowe

Ekspresowe ciasto gruszkowe - deser w sam raz na jesień

CZYTAJ DALEJ

Jeżeli pod ręką mamy jedynie kawałki kurczaka mięsną bazę warto uzupełnić o dobrej jakości wołowinę np. antrykot. Piękny złoty rosół wyjdzie nam także, gdy zdecydujemy się ugotować go na kaczce.

W wydobyciu złotej barwy wywaru pomogą nam również przyprawy. Sprawdzi się tutaj świeża lub suszona kurkuma, popularna mieszanka przypraw curry, a nawet karmel. Należy używać ich jednak z rozwagą, by swoim aromatem nie przyćmiły delikatnego, umamicznego smaku mięsa.

Więcej informacji o rosołach znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy jakie korzyści niesie ze sobą dodawanie do tego dania kurkumy. Tu z kolei prezentujemy przepis na aromatyczny i rozgrzewający rosół z dynią i imbirem.

Rosół podany w misce

Rosół podany w misce

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >