Co dodawać do kawy zamiast mleka?
Kawę z mlekiem? Poproszę, ale nie koniecznie z krowim. Tak coraz częściej odpowiadają klienci kawiarni. Tradycyjne, krowie mleko odchodzi już trochę w niełaskę. To nie tylko decyzje wegan, ale też osób dbających o zdrowie i poszukujących nowych smaków. Zobacz, co więc można dodawać do kawy zamiast tradycyjnego mleka.
Krowie mleko uważane jest za niezbędne w diecie, zwłaszcza dzieci i młodzieży. Jego przeciwnicy są zdania, że wcale nie jest takie zdrowe i że bez niego można żyć. Krowie mleko często uczula, powoduje też niestrawność. Jako produkt pochodzenia zwierzęcego zawiera też tłuszcz i cholesterol. Dbający o środowisko zarzucają mu, że jest produktem nieekologicznym.
Co dodawać do kawy zamiast mleka?
Zamiast tradycyjnego, krowiego czy koziego mleka, do kawy można dodać to pochodzenia roślinnego. Co prawda, według definicji mleko roślinne nie jest mlekiem, raczej mleczkiem lub napojem. Właśnie pod nazwą napoju znajdziecie w sklepie tzw. mleko sojowe, owsiane czy migdałowe.
Mleka roślinne będą idealnym zamiennikiem tradycyjnego mleka dodawanego do kawy. Ich zaletą jest fakt, że nie zawierają cholesterolu i laktozy, a poza tym, w zależności od surowca, z którego je przygotowano, mają specyficzny, przyjemny smak. Możesz je też długo przechowywać.
Zdaniem baristów do kawy najlepiej pasuje mleko owsiane i sojowe. Jednak sama zdecyduj najlepiej, który napój roślinny najbardziej ci smakuje i odpowiada. Oto krótki ich przegląd:
Mleko sojowe ma beżowy kolor i charakterystyczny posmak strączkowych. Zawiera nienasycone zdrowe kwasy tłuszczowe.
Mleko owsiane zawiera dużo błonnika i sporo węglowodanów. Jest doskonałe do słodkich kaw.
Mleko ryżowe ma białawy kolor i neutralny smak. Nie alergizuje, jest niskokaloryczne, ubogie w tłuszcz.
Mleko migdałowe zawiera wartościowe tłuszcze i witaminy. Ma też przyjemny, lekko słodkawy smak. Nie zaleca się go jednak do kawy, bo rozwarstwia się.
Mleko kokosowe charakteryzuje się przyjemnym smakiem. Zawiera sporo tłuszczów nasyconych.
Czy z napojem roślinnym będzie tak samo smaczna?
Zastanawiasz się jak przygotować latte czy kawę z napojem roślinnym? Nie inaczej niż tę z mlekiem krowim. Napoje roślinne zachowują bowiem większość cech mleka odzwierzęcego.
Napój owsiany czy migdałowy bez problemu możesz więc podgrzać, spienić i dodać do ulubionej café latte czy cappuccino. Napoje roślinne są wprost stworzone do kaw aromatyzowanych, np. waniliowej, karmelowej. Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na pyszne kawy. Zobaczcie, jak przygotować jesienną kawę z aromatycznymi dodatkami, a także dyniowe latte.
Źródło zdjęcia: canva/Eviphotography
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: coffeedesk, tommycafe