Jesienna kawa z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu
Potrzebujesz się obudzić, dodać sobie energii i zwiększyć koncentrację? Sięgnij po kawę. Chcesz się też rozgrzać i zwiększyć swoją odporność? Sięgnij po jesienną kawę z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu.
Kawa jest napojem doskonałym na każdą porę roku. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco, dodając nam energii i poprawiając koncentrację. Jeśli jednak chcesz nadać kawie też inne funkcje, wzbogać ją o odpowiednio dobrane dodatki.
W chłodne, jesienne dni, kiedy łatwo jest złapać infekcję, dodaj do swojej kawy imbir, cynamon i miód. Składniki te zadziałają rozgrzewająco, wzmacniająco i antywirusowo.
Jesienna kawa z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu
Składniki:
filiżanka świeżo zaparzonej kawy
3-4 plasterki imbiru
szczypta zmielonego cynamonu
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie kawy z imbirem
Do naparu kawy włóż plasterki imbiru. Całość odstaw na 3 minuty, by kawa naciągnęła imbirem.
Do kawy dodaj szczyptę imbiru, osłodź ją miodem. Jeśli chcesz, do kawy możesz też dodać gorące, spienione mleko.
Wskazówka: Jeśli nie masz ekspresu, 2 łyżeczki zmielonej kawy wsyp do kubka, dodaj plasterki imbiru, całość zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty do zaparzenia.
Więcej inspiracji na pyszną kawę znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak przygotować kawę z dodatkiem kardamonu, a także domowe pumpkin spice latte.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: praktykulinarni.com