Smakosze.pl
kawa

canva/pixelshot

Jesienna kawa z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu

18 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Potrzebujesz się obudzić, dodać sobie energii i zwiększyć koncentrację? Sięgnij po kawę. Chcesz się też rozgrzać i zwiększyć swoją odporność? Sięgnij po jesienną kawę z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu.

Kawa jest napojem doskonałym na każdą porę roku. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco, dodając nam energii i poprawiając koncentrację. Jeśli jednak chcesz nadać kawie też inne funkcje, wzbogać ją o odpowiednio dobrane dodatki.

W chłodne, jesienne dni, kiedy łatwo jest złapać infekcję, dodaj do swojej kawy imbir, cynamon i miód. Składniki te zadziałają rozgrzewająco, wzmacniająco i antywirusowo.

Jesienna kawa z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu

Składniki:

  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy

  • 3-4 plasterki imbiru

  • szczypta zmielonego cynamonu

  • 2 łyżeczki miodu

Projekt bez tytułu - 2021-10-18T100843.614

Przepis Kuronia na pyszną zupę pomidorową

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kawy z imbirem

Do naparu kawy włóż plasterki imbiru. Całość odstaw na 3 minuty, by kawa naciągnęła imbirem.

Do kawy dodaj szczyptę imbiru, osłodź ją miodem. Jeśli chcesz, do kawy możesz też dodać gorące, spienione mleko.

Wskazówka: Jeśli nie masz ekspresu, 2 łyżeczki zmielonej kawy wsyp do kubka, dodaj plasterki imbiru, całość zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty do zaparzenia.

Więcej inspiracji na pyszną kawę znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak przygotować kawę z dodatkiem kardamonu, a także domowe pumpkin spice latte.

imbir

imbir

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: praktykulinarni.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >