Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienna kawa z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.03.2022 00:07

Jesienna kawa z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu

kawa
canva/pixelshot

Potrzebujesz się obudzić, dodać sobie energii i zwiększyć koncentrację? Sięgnij po kawę. Chcesz się też rozgrzać i zwiększyć swoją odporność? Sięgnij po jesienną kawę z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu.

Kawa jest napojem doskonałym na każdą porę roku. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco, dodając nam energii i poprawiając koncentrację. Jeśli jednak chcesz nadać kawie też inne funkcje, wzbogać ją o odpowiednio dobrane dodatki.

W chłodne, jesienne dni, kiedy łatwo jest złapać infekcję, dodaj do swojej kawy imbir, cynamon i miód. Składniki te zadziałają rozgrzewająco, wzmacniająco i antywirusowo.

Jesienna kawa z dodatkiem imbiru, miodu i cynamonu

Składniki:

  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy

  • 3-4 plasterki imbiru

  • szczypta zmielonego cynamonu

  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie kawy z imbirem

Do naparu kawy włóż plasterki imbiru. Całość odstaw na 3 minuty, by kawa naciągnęła imbirem.

Do kawy dodaj szczyptę imbiru, osłodź ją miodem. Jeśli chcesz, do kawy możesz też dodać gorące, spienione mleko.

Wskazówka: Jeśli nie masz ekspresu, 2 łyżeczki zmielonej kawy wsyp do kubka, dodaj plasterki imbiru, całość zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty do zaparzenia.

Więcej inspiracji na pyszną kawę znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak przygotować kawę z dodatkiem kardamonu, a także domowe pumpkin spice latte.

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: praktykulinarni.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: kawa Przyprawy