Co powinno znaleźć się w święconce? Lista najważniejszych produktów
Już za tydzień Wielka Sobota i święcenie pokarmów. A wiecie, co powinno znaleźć się w święconce? Przedstawiamy listę najważniejszych produktów. O trzech z nich, czyli o baranku, chlebie i soli nie powinniście zapomnieć. Co jeszcze należy włożyć do wielkanocnego koszyczka?
Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to tradycja sięgająca w Polsce XIV wieku. Na początku XX wieku zaczęto święcić pokarmy w kościołach. Obrzęd ten jest chyba najbardziej popularny spośród wszystkich obrzędów wielkanocnych. Poświęconymi pokarmami dzielimy się w czasie uroczystego śniadania w Niedzielę Wielkanocną.
Produkty wkładane do wielkanocnego koszyczka nie są przypadkowe. W zasadzie każdy z nich ma głęboką symbolikę, dlatego żadnego nie powinno zabraknąć w świątecznej kompozycji.
Co powinno znaleźć się w święconce?
Święcenie pokarmów to stara tradycja, a poszczególne pokarmy wkładane do koszyczka mają nam zapewnić zdrowie, obfitość i płodność przez cały rok.
W wielkanocnym koszyczku z całą pewnością nie powinno zabraknąć chleba, soli i baranka. Chleb symbolizuje przetrwanie i ciało Pana Jezusa, gwarantuje pomyślność i dobrobyt. Sól jest minerałem dającym życie i podstawą istnienia. Chroni jedzenie przed zepsuciem, dodaje mu smaku i ma właściwości oczyszczające. Baranek symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią i dobra nad złem. Oznacza też łagodność i pokorę. Do święconki wkładamy więc kawałek chleba i trochę soli w małym pojemniczku. Przyprawy warto użyć do doprawiania potraw znajdujących się na wielkanocnym stole. Baranek może być upieczony z ciasta chlebowego, zrobiony z masy cukrowej, marcepanu lub czekolady. Czerwona chorągiewka symbolizuje triumf i zwycięstwo.
Inne ważne produkty
Jajka symbolizują życie i zapewniają płodność. Do koszyczka wkładamy jajka ugotowane na twardo, często też zdobione.
Wędlina, czyli zwykle kawałek szynki lub kiełbasy mają nam zapewnić zdrowie, dostatek i płodność.
Chrzan symbolizuje siłę i ma nam zapewnić zdrowie. Możemy święcić chrzan w kawałku, a także tarty.
Pieprz jest symbolem gorzkich ziół. Święcimy zwykle zmielone ziarna i posypujemy nimi święcone jajko przed spożyciem.
Ser jest symbolem przyjaźni i porozumienia między człowiekiem a przyrodą. Ma zapewnić zdrowie i rozwój domowych zwierząt.
Ciasto to zwykle kawałek ciasta drożdżowego lub mała babeczka. Jest ono symbolem doskonałości i umiejętności.
W naszym serwisie znajdziecie też przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne, a wśród nich na sałatkę jarzynową, a także na pieczoną szynkę.
Źródło zdjęcia: canva/07photo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: regiodom, polki