Smakosze.pl
Naleśniki z nadzieniem

pixabay/RitaE

Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

16 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć.

Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku.

Danie jest uniwersalne, ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.

Ważne

Wysokie ceny napojów gazowanych

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować idealne naleśniki?

Przede wszystkim należy je starannie usmażyć. Babciny trik, który sprawi, że nie będą przywierać do patelni, jest bardzo prosty, a zarazem wyjątkowo skuteczny. Wystarczy, że gorącą patelnię posypiecie solą.

Gdy kryształki przestaną podskakiwać, przetrzyjcie jej powierzchnię suchym, kuchennym ręcznikiem i wysmarujcie skórką słoniny. Taki zabieg pomoże naleśnikom bezproblemowo odchodzić od patelni.

Warto dodać oliwy lub oleju do masy naleśnikowej. Nie będzie wtedy potrzebne wylewanie jej na patelnię. Nierozgrzana oliwa czy olej także mogą powodować przywieranie naleśników.

Niezawodny przepis na ciasto naleśnikowe:

Składniki na ciasto:

  • 1,3 szklanki mąki

  • 2 jaja

  • 1 żółtko

  • 1 szklanka mleka

  • 0,5 szklanki wody

  • 0,3 szklanki oleju

Przygotowanie ciasta jest proste. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy mikserem lub rózgą. Gdy połączą się w jednolitą masę, możemy smażyć naleśniki. Używamy patelni z nieprzywierającą powłoką, przygotowanej według wcześniejszych wskazówek.

Gotowe naleśniki wypełniamy ulubionym farszem. Szczególnie polecamy ten boloński z przepisu na zapiekane spaghetti. Sprawdźcie także niezawodny słodki farsz z sera. Satysfakcja gwarantowana.

Usmażone naleśniki na talerzu

Usmażone naleśniki na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: srebrnapatelnia, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >