Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku tak robię pomidory na zimę. Koleżanki i rodzina ciągle proszą mnie o przepis

Co roku tak robię pomidory na zimę. Koleżanki i rodzina ciągle proszą mnie o przepis

Pomidory na zimę
Screen z filmu na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri 2

Pyszne pomidory na zimę można przygotować w piekarniku. Kilka dodatków sprawi, że będą smakowały obłędnie. Co roku je robię, a każdy, kto ich spróbował, prosił o przepis. Jest naprawdę banalny.

Smakowite pieczone pomidory na zimę

Świeże pomidory już za chwilę przestaną być smaczne. Dlatego też już teraz przygotowuje z nich pyszne przetwory. Oprócz zrobienia przecieru zawsze wybieram też zapieczenie warzyw z czosnkiem i ziołami. Tym rarytasem zajada się potem cała rodzina i wszyscy znajomi.

Składniki:

  • 2 kilogramy pomidorów np. malinowych
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól

Lista składników jest krótka, ale pomidory wychodzą bardzo aromatyczne. Przygotowanie jest krótkie i bezproblemowe. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Odpowiednio nacinamy pomidory.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri 2
Tak ciasto ze śliwkami robiła moja babcia. Nigdy go nie wyrabiała, a wychodziło idealnie

Jak zrobić pomidory na zimę? Proste dodatki podkreślą smak

Zaczynam od umycia pomidorów i nacięcia ich na krzyż tak, aby móc rozchylić brzegi i umieścić w nich dodatki. Czosnek oraz koperek starannie siekam. Łącze je z oliwą z oliwek, tymiankiem oraz płaską łyżeczką soli.

Każdy z pomidorów oprószam wewnątrz solą i wkładam odrobinę aromatycznej mieszanki. Tak przygotowane warzywa umieszczam w zabezpieczonym odrobiną mąki ziemniaczanej rękawie do pieczenia. Dodaję płyn, który uwolnił się z warzyw.

Zamykam woreczek i robię z nim niewielkie dziurki. Pomidory piekę w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 30 minut. Po tym czasie przenoszę do czystych, wyparzonych słoików wraz z płynem, który się uwolnił. Dokładnie zakręcam i studzę okryte ręcznikiem lub kocem.

Jak podawać aromatyczne pomidory?

Rarytas pasuje do wielu dań, zarówno tych mięsnych, jak i roślinnych np. kotletów sojowych lub schabowych. Możecie też podawać go do kanapek lub jako smakowitą przystawkę na imprezach.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pomidorowe specjały. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszną kiszonkę z tego warzywa. Być może skusi was też prosty przepis na domowy ketchup.

Pomidory wkładamy do rękawa i pieczemy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri