Smakosze.pl

instagram/born_in_the_prl

Co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wytrawna galareta, czy inaczej zimne nóżki są przysmakiem, który doskonale nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Nóżki dużą popularnością cieszyły się lata temu, jednak teraz wracają znów do łask. Ich smak i konsystencja są bowiem niepowtarzalne. Dziś powiemy wam, co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne.

Zimne nóżki gotuje się na nogach wieprzowych, rzadziej cielęcych. To właśnie zawarty w ich skórze i kościach kolagen, sprawiają, że galareta ścina się nawet bez dodatku żelatyny. Wiele osób przy przyrządzaniu nóżek ma jednak problem z tym że robią się mętne. Co prawda nadal smakują dobrze, jednak nie wyglądają już tak apetycznie, jak powinny.

Co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne?

Gotujesz nóżki i widzisz, że wywar nie jest klarowny? Możesz to zmienić w dość prosty sposób, używając białek jaj i octu.

Jak to zrobić? 2 białka ubij na sztywną pianę i umieść ją w gorącym wywarze razem z 2 łyżkami octu. Całość dokładnie wymieszaj, a potem zagotuj na niedużym ogniu. Po kilku minutach przecedź wywar przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem lub kilkukrotnie złożoną gazą.

Wszelkie zanieczyszczenia powinny pozostać na sitku. Jeśli jednak przezroczystość wywaru w dalszym ciągu cię nie satysfakcjonuje, możesz powtórzyć jego klarowanie przy użyciu świeżej piany i octu.

Jak gotować nóżki, by nie były mętne?

Na przyszłość zapamiętaj jednak, z jakiego powodu nóżki tracą klarowność. Otóż zwykle przyczyną mętnienia wywaru jest fakt, że mięso zalewasz gorącą wodą.

Następnym razem zalej więc nóżki zimną wodą i gotuj je długo na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce, tak by wywar tylko pyrkał. W ten sposób do wywaru przejdą składniki smakowe i aromatyczne, a także te, które umożliwią ścięcie się galarety.

Po dokładny przepis na zimne nóżki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki .

piana z białek
piana z białek

Źródło zdjęcia: canva/Vesnaandjic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo, ampnewsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tą sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >

Przepisy

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >