Co zrobić, żeby budyń nie przypalił się podczas gotowania?
Mało kto oprze się dobrze przyrządzonemu budyniowi. Warto zrobić go w domowym zaciszu. Sycący rarytas zawsze się uda, jeśli dno garnka posmarujecie odrobiną masła. Tłuszcz sprawi, że masa się nie przypali. Wypróbujcie ten patent koniecznie.
Domowy budyń może stanowić zarówno pyszną bazę do kremu, jak i samodzielny deser. Pisaliśmy już co zrobić, by nie powstały w nim grudki. Przedstawialiśmy wam także recepturę na smaczne ciasto bez pieczenia wykorzystujące ten mleczny rarytas.
Czas na sprawdzony patent, który pomoże wam uniknąć przypalenia deseru i zabezpieczy wasze garnki. Zapomnijcie o sprzątaniu i gotowych mieszankach z torebki. Ten budyń skradnie wasze serca.
Przepis na domowy budyń waniliowy
Składniki:
3 żółtka
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
odrobina masła
Przygotowanie:
Do dużego, wysmarowanego masłem garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka i dokładnie łączymy je z pozostałymi składnikami.
Zawartość naczynia podgrzewamy na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając. Chcemy uzyskać jednolitą masę. Cały czas podgrzewając składniki, porcjami wlewamy mleko.
Zwiększamy moc palnika i zagotowujemy budyń. Starannie go mieszamy. Po chwili deser będzie gotowy. Przekładamy go do miseczek. Podajemy wystudzony wraz z owocami i bitą śmietaną.
Źródło zdjęcia: canva/8vFanI
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy, haps