Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić żeby bułka tarta nie odklejała się od kotleta?
Adam Moskal
Adam Moskal 19.01.2022 01:00

Co zrobić żeby bułka tarta nie odklejała się od kotleta?

Panierowanie kotleta
canva/antos777, Getty Images

Dobrze przygotowany kotlet ma chrupiącą i przywierającą do mięsa panierkę, a w środku jest soczysty i delikatny. Jeśli pomimo twoich największych starań te cały czas nie wychodzą, zastosuj banalnie prosty trik. Polega na obtoczeniu mięsa panierką w torebkach strunowych, co zapewnia lepszą przyczepność i pewność, że nie odpadnie w kontakcie z gorącym olejem. Dodatkowo pamiętaj o myciu rąk po każdym dotknięciu mięsa - suche palce dają trwalszą panierkę.

Kotlety stanowią w Polsce duży ułamek obiadów - wszechobecne są w końcu schabowe czy panierowane piersi z kurczaka. Większość z nas zazwyczaj obtacza je w panierce na talerzach, lecz dzisiaj prezentujemy znacznie sprawniejszą metodę.

Zamiast rozsypywania mąki i bułki na naczyniach, wsyp je do plastikowych woreczków strunowych, a następnie wrzucaj do nich kotlety. Tak uchronisz się przed ubrudzeniem, a także będziesz mieć pewność, że składniki panierki dobrze przylgnęły do całej powierzchni mięsa i nie odpadną podczas smażenia.

Przepis na niecodziennie panierowane kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe

  • 1 jajko

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • 2 woreczki strunowe

Zacznij od dokładnego rozbicia kotletów tłuczkiem do mięsa. Uważaj przy tym, aby nie przesadzić i ich nie rozerwać. Odłóż je na bok. W szerokiej misce umieść jajko z kwaśną śmietaną, dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj.

Do jednego woreczka strunowego wsyp bułkę tartą, a do drugiego mąkę. Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem. Włóż je pojedynczo do mąki, dobrze ją wmasuj, przełóż do mikstury jajecznej, obtocz z każdej strony i wsadź na koniec do bułki tartej. Ją również ostrożnie wmasuj w mięso.

Do głębokiej patelni wlej dużą ilość oleju (tak, aby przykrył kotlety) i rozgrzej go do wysokiej temperatury. Smaż je na lekko głębokim tłuszczu, aż uzyskają brązowy kolor i oczekiwaną chrupkość. Po smażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, by mogły odciec z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić marynowaną w miodzie soczystą pierś z kurczaka. Ten tekst pokazuje sposób na domową kiełbasę krakowską.

Kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/yanggiri, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: waniliowysmoczek.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram