Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marzy Ci się złocista i chrupiąca panierka? Sięgnij po 1 dodatek. Kotlety będą pyszne jak nigdy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.12.2022 14:51

Marzy Ci się złocista i chrupiąca panierka? Sięgnij po 1 dodatek. Kotlety będą pyszne jak nigdy

Marzy Ci się złocista i chrupiąca panierka? Sięgnij po 1 dodatek. Kotlety będą pyszne jak nigdy
canva/ littleny

Kotlety z kurczaka w serowej panierce przygotujesz błyskawicznie. Soczyste, cienkie kotlety drobiowe w chrupiącej panierce smakują jeszcze lepiej od wieprzowiny. Są też o wiele lżejsze. Kotlety z kurczaka podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy.

Kotlety są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Delikatne mięso z kurczaka doprawione aromatycznymi przyprawami i obtoczone w panierce zawsze wychodzą perfekcyjnie. Panierka przygotowana z bułki tartej i żółtego sera nie ma sobie równych. Poznaj przepis na kotlety z kurczaka w serowej panierce.

Kotlety z z kurczaka w serowej panierce podaję z przeróżnymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych zestawów jest kotlet z domowymi frytkami z batatów i kiszoną kapustą własnej roboty. Taki obiad jest błyskawiczny w przygotowaniu i zawsze wszyscy jedzą ze smakiem.

Kotlety z kurczaka w serowej panierce doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Dopiero później obtaczam w mące, jajkach i panierce z bułki tartej i tartego sera. Kotlety smażę wyłącznie na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso, ser i bułka się nie przypalają.

Najlepszy patent na soczyste kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • szklanka bulki tartej

  • mąka pszenna

  • 3 jajka

  • 100 g startego sera żółtego

  • sól, pieprz

  • papryka mielona słodka

  • czosnek granulowany

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić filety z kurczaka w chrupiącej panierce serowej?

Mięso umyj, oczyść i rozbij tłuczkiem na cieńsze kotlety. Kotlety oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym i odstaw na 20 -30 minut. Bułkę tartą wymieszaj z żółtym serem.

Kotlety obtocz w mące, rozmąconych jajkach i bułce z serem. Kurczaka smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor. Kotlety przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Pomysł na równie smaczne mięso do obiadu? Kotlety a'la gołąbki według przepisu siostry Anastazji. Z kurczaka przygotujesz również wyśmienite kotlety siekane. Aromatyczne dodatki sprawią, że kotlety znikną z talerzy błyskawicznie.

kotlety z kurczaka
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: