Smakosze.pl
Smażony bób

canva.com/Juan Moyano

Cudowny przepis na bób z dodatkiem smażonej cebulki

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Bób stanowi świetny składnik diety, który jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, lecz również sycący i przepyszny. Jeśli chcesz zrobić go w nowy sposób, podsmaż go na patelni z cebulką. W taki sposób uzyskasz pożywny posiłek, który może być głównym daniem, jak i dodatkiem do niego.

Bób zazwyczaj jadamy pod postacią gotowanych w wodzie nasion. Wtedy jest to zwykła przekąska, której jednak ciężko się oprzeć. Znamy jednak jeszcze lepszą metodę na jego przygotowanie.

Dla ludzi chcących poczuć jeszcze więcej smaku zalecamy sprawdzenie poniższej receptury. Podsmażona i skarmelizowana cebulka dodaje całości słodyczy, a sam bób jest wspaniale chrupiący i aromatyczny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smażony bób z cebulką

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • pół kg młodego bobu

  • 1 cebula

  • 3 łyżki masła lub oleju

  • woda

  • cukier

  • sól

Zacznij od wymoczenia bobu w gorącej wodzie przez godzinę. Następnie przepłucz go czystą wodą, wrzuć do garnka, zalej kolejną porcją wody i postaw na dużym gazie. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na średnią.

Czego lepiej nie dodawać do rosołu?

Czy powinno się dodawać lubczyk do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Na początku gotowania wsyp cukier, a pod koniec sól. Gdy bób osiągnie średni poziom miękkości, co zazwyczaj w przypadku młodego bobu oznacza kilkanaście minut, odcedź go z wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim siekaną cebulę. Gdy skarmelizuje się, wrzuć ugotowany bób i smaż kilka kolejnych minut. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionych, świeżo siekanych ziół. Smacznego.

Smażony bób

Źródło: canva.com/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >