Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.07.2021 02:00

Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Które jajka wybierać?
Canva / Kamchatka

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy jada je niemal codziennie. W sklepach możemy natknąć się na jajka o białych lub brązowych skorupkach. Okazuje się, że ich kolor nie ma większego znaczenia.

Jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite specjały. Większość z nas stara się korzystać z produktów najwyższej jakości. Niektórzy zakładają, że jajka o białej skorupce są mniej wartościowe. Warto pamiętać, że takie stwierdzenie nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ ich walory smakowe potrafią wywołać autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu wspominaliśmy o ciekawych propozycjach śniadaniowych z jajek.

Podczas wizyty w sklepie jajka często lądują w naszych zakupowych koszykach. Niektórzy smakoszy przywiązują sporą wagę do kolorów skorupek. Powszechnie uznaje się białe jajka za gorsze od tych brązowych.

Prawda jest taka, że zarówno jajka o białej skorupce, jak i tej brązowej niczym się od siebie nie różnią. Większe znaczenie ma już sam sposób chowu. W jednym z wcześniejszych artykułów poruszaliśmy kwestię nowych regulacji unijnych.

Kolor skorupki jajka nie ma wpływu na jakość kupowanego przez nas produktu. Warto wiedzieć skąd wzięło się przeświadczenie o tym, że białe skorupki dotyczą gorszego nabiału. Okazuje się, że musimy cofnąć się o kilka dekad wstecz.

Dlaczego jajka o białych skorupce uważa się za gorsze?

Po II Wojnie Światowej jajka przeważnie pochodziły z gospodarstw i skupów. Charakteryzowały się one brązową skorupką. Kiedy w latach 60. w życie weszły PGR-y i Rolnicze Spółdzielnie Produkcyjne, wówczas pojawiły się jajka o białych skorupkach.

Białe jajka znosiły kury rasy leghorn. Produkt trzymano w chłodniach i solance. Taki sposób przechowywania odbijał się na świeżości, a tym samym na smaku jajek. Właśnie stąd wziął się mit o tym, że nabiał w białej skorupce jest gorszy jakościowo.

Po tym, jak PGR-y upadły, konsumenci nadal woleli kupować brązowe jajka. W związku z tym producenci stawiali na gatunki kur, które znoszą pożądany produkt. Podczas najbliższej wizyty w sklepie bez najmniejszych obaw możemy sięgnąć również po białe jajka.

Jajka mogą mieć różne kolory
Jajka mogą mieć różne kolory

Canva / Linda Hughes Photography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka