Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?
Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy jada je niemal codziennie. W sklepach możemy natknąć się na jajka o białych lub brązowych skorupkach. Okazuje się, że ich kolor nie ma większego znaczenia.
Jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite specjały. Większość z nas stara się korzystać z produktów najwyższej jakości. Niektórzy zakładają, że jajka o białej skorupce są mniej wartościowe. Warto pamiętać, że takie stwierdzenie nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ ich walory smakowe potrafią wywołać autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu wspominaliśmy o ciekawych propozycjach śniadaniowych z jajek.
Podczas wizyty w sklepie jajka często lądują w naszych zakupowych koszykach. Niektórzy smakoszy przywiązują sporą wagę do kolorów skorupek. Powszechnie uznaje się białe jajka za gorsze od tych brązowych.
Prawda jest taka, że zarówno jajka o białej skorupce, jak i tej brązowej niczym się od siebie nie różnią. Większe znaczenie ma już sam sposób chowu. W jednym z wcześniejszych artykułów poruszaliśmy kwestię nowych regulacji unijnych.
Kolor skorupki jajka nie ma wpływu na jakość kupowanego przez nas produktu. Warto wiedzieć skąd wzięło się przeświadczenie o tym, że białe skorupki dotyczą gorszego nabiału. Okazuje się, że musimy cofnąć się o kilka dekad wstecz.
Dlaczego jajka o białych skorupce uważa się za gorsze?
Po II Wojnie Światowej jajka przeważnie pochodziły z gospodarstw i skupów. Charakteryzowały się one brązową skorupką. Kiedy w latach 60. w życie weszły PGR-y i Rolnicze Spółdzielnie Produkcyjne, wówczas pojawiły się jajka o białych skorupkach.
Białe jajka znosiły kury rasy leghorn. Produkt trzymano w chłodniach i solance. Taki sposób przechowywania odbijał się na świeżości, a tym samym na smaku jajek. Właśnie stąd wziął się mit o tym, że nabiał w białej skorupce jest gorszy jakościowo.
Po tym, jak PGR-y upadły, konsumenci nadal woleli kupować brązowe jajka. W związku z tym producenci stawiali na gatunki kur, które znoszą pożądany produkt. Podczas najbliższej wizyty w sklepie bez najmniejszych obaw możemy sięgnąć również po białe jajka.
Canva / Linda Hughes Photography
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel