Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy pieczarki trzeba obierać? Tylko garstka zna prawidłową odpowiedź
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.07.2022 14:51

Czy pieczarki trzeba obierać? Tylko garstka zna prawidłową odpowiedź

pieczarki
canva/vinicef

Czy pieczarki trzeba obierać? Na tak postawione pytanie tylko garstka osób zna prawidłową odpowiedź. Większość smakoszy jest natomiast w błędzie i zdejmuje z grzybów skórkę. Czynność ta zajmuje dużo czasu, a jest zbędna. Poznajcie lepsze sposoby na oczyszczenie pieczarek.

Choć pieczarki nie są tak aromatyczne, jak grzyby leśne, to jednak ze względu na dostępność, królują na naszych stołach. Dodajemy je do zup, sosów, zapiekanek, a także sałatek. Niektórzy jednak rezygnują z przyrządzania pieczarek, ze względu na to, że ich obieranie jest bardzo mozolną czynnością. Co fakt, to fakt. Jednak, czy naprawdę pieczarki trzeba obierać?

Czy trzeba obierać pieczarki?

Jak się okazuje, obieranie pieczarek to zupełnie niepotrzebna czynność. Nie obieramy większości grzybów leśnych, a pieczarki mają od nich delikatniejszą skórkę. Skórka z pieczarek nie będzie więc nam przeszkadzać w czasie jedzenia, a co więcej — nawet nie poczujemy różnicy między pieczarką obraną i uduszoną a nieobraną. Smakują tak samo.

O usunięcie skórki z pieczarek można się pokusić, gdy już nie jest ona śnieżnobiała. Jednak i tak bardziej chodzi tu o względy wizualne, niż o sam smak przetworzonych grzybów. Nawet jeśli skórka pieczarek zrobiła się beżowa, wciąż jest ona delikatna.

W jaki sposób oczyścić pieczarki?

Obieranie pieczarek dla wielu osób jest niewątpliwie sposobem na oczyszczenie grzybów. Oczywiście często znajdują się na nich resztki podłoża czy nawozu. Jednak, by je usunąć, wystarczy krótko opłukać pieczarki. Można je też umyć pod lekkim ciśnieniem, co pomoże zmyć bardziej przylegające cząstki zanieczyszczeń.

Po opłukaniu pieczarki należy osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby można je doczyścić nożykiem.

Pamiętajmy jednak, by nie pozostawiać pieczarek, ani innych grzybów na dłużej w wodzie. Łatwo bowiem ją chłoną, co wpływa na osłabienie smaku i aromatu grzybów.

Z naszego serwisu dowiecie się też, czy można jeść surowe pieczarki, a także, jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały.

pieczarki
canva/Aleks_G

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: https://kulinarnapolska.org, natemat, gotowanie.onet