Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Pomoże prosty patent
Adam Moskal
Adam Moskal 15.03.2022 01:00

Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Pomoże prosty patent

Smażenie pieczarek
canva/Svetl, Getty Images

Podczas smażenia pieczarek na patelni szybko można zauważyć, jak te zaczynają ciemnieć. Nieapetycznie wyglądające grzyby przeszkadzają w czerpaniu przyjemności z jedzenia. Skutecznym rozwiązaniem tego problemu jest skropienie kawałków pieczarek sokiem z cytryny. Zawarta w nim witamina C zapobiegnie odbarwianiu grzybów.

Pieczarki stanowią częsty dodatek do obiadu pod postacią podsmażonych plasterków czy ćwiartek. Tak przygotowane grzyby mają intensywny smak i, jeśli wszystko przebiegło poprawnie, piękny kolor.

Niestety wysoka temperatura odbarwia pieczarki, co kończy się nieładnym wyglądem. Sposobem na usunięcie ryzyka, jest skropienie pieczarek świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Przepis na najlepsze smażone pieczarki

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • sok z połówki cytryny

  • 1 łyżeczka oregano

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania cebuli i czosnku ze skórki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, ząbki przeciśnij przez praskę. Wrzuć je na rozgrzane masło i smaż, aż cebula ładnie się zeszkli, a czosnek przestanie surowo pachnieć.

Pieczarki oczyść i jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je na patelnię, skrop sokiem z cytryny i smaż na wysokim ogniu przez kilka minut.

5 minut przed końcem smażenia wsyp do pieczarek suszone oregano, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Bezpośrednio przed podaniem posyp grzyby siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na pieczarki w słodkiej glazurze.

Smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska; gotujmy; twins-pot.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby