Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Pomoże prosty patent

Podczas smażenia pieczarek na patelni szybko można zauważyć, jak te zaczynają ciemnieć. Nieapetycznie wyglądające grzyby przeszkadzają w czerpaniu przyjemności z jedzenia. Skutecznym rozwiązaniem tego problemu jest skropienie kawałków pieczarek sokiem z cytryny. Zawarta w nim witamina C zapobiegnie odbarwianiu grzybów.
Pieczarki stanowią częsty dodatek do obiadu pod postacią podsmażonych plasterków czy ćwiartek. Tak przygotowane grzyby mają intensywny smak i, jeśli wszystko przebiegło poprawnie, piękny kolor.
Niestety wysoka temperatura odbarwia pieczarki, co kończy się nieładnym wyglądem. Sposobem na usunięcie ryzyka, jest skropienie pieczarek świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Przepis na najlepsze smażone pieczarki
Składniki:
500 g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka oregano
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Zacznij od obrania cebuli i czosnku ze skórki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, ząbki przeciśnij przez praskę. Wrzuć je na rozgrzane masło i smaż, aż cebula ładnie się zeszkli, a czosnek przestanie surowo pachnieć.
Pieczarki oczyść i jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je na patelnię, skrop sokiem z cytryny i smaż na wysokim ogniu przez kilka minut.
5 minut przed końcem smażenia wsyp do pieczarek suszone oregano, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Bezpośrednio przed podaniem posyp grzyby siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na pieczarki w słodkiej glazurze.

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny
Źródło: dorotakaminska; gotujmy; twins-pot.blogspot.com



































