Smakosze.pl
Smażenie pieczarek

canva/Svetl, Getty Images

Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Pomoże prosty patent

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Podczas smażenia pieczarek na patelni szybko można zauważyć, jak te zaczynają ciemnieć. Nieapetycznie wyglądające grzyby przeszkadzają w czerpaniu przyjemności z jedzenia. Skutecznym rozwiązaniem tego problemu jest skropienie kawałków pieczarek sokiem z cytryny. Zawarta w nim witamina C zapobiegnie odbarwianiu grzybów.

Pieczarki stanowią częsty dodatek do obiadu pod postacią podsmażonych plasterków czy ćwiartek. Tak przygotowane grzyby mają intensywny smak i, jeśli wszystko przebiegło poprawnie, piękny kolor.

Pasta z tuńczyka

Ekspresowa pasta kanapkowa z twarogiem i tuńczykiem. Wystarczy 10 minut i gotowe

CZYTAJ DALEJ

Niestety wysoka temperatura odbarwia pieczarki, co kończy się nieładnym wyglądem. Sposobem na usunięcie ryzyka, jest skropienie pieczarek świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Przepis na najlepsze smażone pieczarki

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • sok z połówki cytryny

  • 1 łyżeczka oregano

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania cebuli i czosnku ze skórki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, ząbki przeciśnij przez praskę. Wrzuć je na rozgrzane masło i smaż, aż cebula ładnie się zeszkli, a czosnek przestanie surowo pachnieć.

Pieczarki oczyść i jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je na patelnię, skrop sokiem z cytryny i smaż na wysokim ogniu przez kilka minut.

5 minut przed końcem smażenia wsyp do pieczarek suszone oregano, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Bezpośrednio przed podaniem posyp grzyby siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na pieczarki w słodkiej glazurze.

Smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska; gotujmy; twins-pot.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >