Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czym przyprawić i jak zagęścić flaki?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.02.2022 01:00

Czym przyprawić i jak zagęścić flaki?

flaczki
canva/Darius Dzinnik/500 px

Flaki są zupą, która często pojawia się na uroczystych stołach. Większość osób za nimi przepada, choć niektórzy w życiu by ich nie wzięli do ust. Ta potrawa z podrobów jest bardzo smaczna, ale wzbudza kontrowersje. A wiecie, czym najlepiej przyprawić i jak zagęścić flaki? Oto kilka przydatnych wskazówek.

Flaczki, czy też flaki należą do popularnych, polskich zup. Są bardzo pożywne i sycące. By były smaczne, trzeba je dobrze przyprawić. To poprawi też ich strawność. Zagęszczenie flaczków również wpływa na poprawę ich smakowitości. Flaki zwykle podaje się ze świeżą bułką lub chlebem.

Czym przyprawić i jak zagęścić flaki?

Flaki przyrządza się z podrobów, w związku z czym są dość ciężkostrawne i mają charakterystyczny zapach. Dlatego warto je dobrze doprawić. Czym?

Doskonale pasuje do nich majeranek, który poprawia ich strawność. Dobrym dodatkiem jest też imbir, który zaostrza ich smak, a także papryka. Można jednak użyć też papryki słodkiej, która nada zupie wyraźniejszego koloru.

Ze smakiem flaków doskonale też harmonizuje czosnek, gałka muszkatołowa, oregano i maggi. Możecie też wsypać do nich odrobinę cynamonu, dzięki któremu nabiorą korzennego zapachu i słodkawego smaku.

Jeśli zaś chodzi o zagęszczanie flaków, można to zrobić na 3 sposoby. Najpopularniejszym jest zasmażka, którą robi się z masła i mąki. Powinna być jasno-złota, dzięki czemu nada też zupie intensywniejszego smaku.

Innym sposobem zagęszczania flaczków jest też wsypanie do nich niewielkiej ilości tartej bułki. Doskonale chłonie ona płyn i pęcznieje, tym samym zwiększając gęstość zupy.

Jeśli chcecie, flaczki możecie też zagęścić śmietaną. Najlepiej, jeśli jest kwaśna w smaku. Nie dodawajcie jej jednak zbyt dużo, bo za bardzo złagodzi smak potrawy. Poza tym wywar zrobi się biały.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, gotując flaki?

Przed gotowaniem flaki trzeba namoczyć i obgotować. Dzięki temu usunie się z nich intensywny zapach.

Do flaczków trzeba też dodać sporo warzyw. Doskonale harmonizuje z nim marchewka, pietruszka i seler.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na flaczki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na flaki z boczniaków.

canva/scisettialfio
canva/scisettialfio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: