Delikatna, podana na słodko jajecznica z bananem
Jajecznica z bananem i masłem orzechowym jest delikatną, dietetyczną propozycją śniadaniową dla wszystkich miłośników słodkości, a także dla osób będących na diecie. Jest delikatna, puszysta i zawiera wyłącznie zdrowe kalorie. Poznaj przepis na delikatną jajecznicę z bananem- idealną na smaczne i pożywne śniadanie.
Banan jest owocem, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Banan bogaty jest w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a także pektyny skutecznie zmniejszające ilość złego cholesterolu. Regularne spożywanie owocu zapobiega więc powstawaniu groźnych dla zdrowia i życia chorób układu sercowego i naczyniowego, w tym zawału i miażdżycy.
Dobrej jakości masło orzechowe zawiera dużą ilość tłuszczy roślinnych, błonnika oraz magnezu i witamin z grupy B. W połączeniu z jajkami, bananem i miodem otrzymamy więc bardzo sycącą i pyszną bombę witaminową, która doda nam energii na wiele godzin i uzupełni zapotrzebowanie na mikroelementy.
W zdrowym, śniadaniowym menu nie może zabraknąć również jajecznicy z awokado oraz owsianki. Tu poznasz przepis na pyszną owsiankę z dynią, idealną na jesień.
Przepis na delikatną jajecznicę z bananem
Składniki na 2 porcje:
4-5 jajek
duży banan
duża łyżka masła orzechowego
łyżeczka miodu
2 łyżki mleka
wiórki kokosowe do posypania jajecznicy
Jak przygotować jajecznicę z bananem?
Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki, następnie przełóż na suchą, rozgrzaną patelnię i podsmaż przez chwilę. Jajka wymieszaj z miodem.
Na patelnię wlej mleko, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, dodaj masło orzechowe i mieszaj do powstania pysznego śniadania. Jajecznicę przed podaniem oprósz wiórkami kokosowymi.
Smacznego.