Ten przepis jest już hitem. Biała kiełbasa nigdy nie była tak pyszna
Screeny z filmu pochodzą z kanału kulinarneprzygody_ na TikToku
Biała kiełbasa parzona zapieczona z kiszoną kapustą smakuje obłędnie. Wielkanocne danie jest proste w przygotowaniu. Kiełbasa jest soczysta, delikatna i o wiele lepsza niż zapieczona z samą cebulą lub z chrzanem.
Biała kiełbasa w zupełnie nowym wydaniu. Nie ma lepszej potrawy na Wielkanoc
Biała kiełbasa jest jednym z produktów, bez których nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Aromatyczny żurek, barszcz biały, kiełbasa smażona, czy pieczona. Każda potrawa smakuje wyśmienicie i jest hitem na świątecznym stole.
Zwykle białą kiełbasę przyrządzałam w piekarniku z cebulą i czosnkiem lub sosem chrzanowym. Niedawno jednak upiekłam ją z zupełnie innym dodatkiem- kiszoną kapustą. Efekt zachwycił wszystkich domowników i to danie z pewnością zagości u nas na Wielkanoc.
Do zrobienia białej kiełbasy wykorzystałam domową kiszonkę. Nie płukałam jej, żeby nie zepsuć smaku. Danie doprawiałam dopiero, gdy kapusta poddusiła się z cebulą i bulionem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału kulinarneprzygody_ na TikToku.
Na dużej patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj odsączoną, kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Całość smaż chwilę, a następnie wlej bulion, przykryj i duś jeszcze kilka minut.
Kapustę dopraw do smaku solą i pieprzem i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch poukładaj kiełbasy i posmaruj je olejem. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez 40- 45 minut, smacznego.
@kulinarneprzygody_ Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej ❤️ Składniki: Biała kiełbasa parzona 500 g Kapusta kiszona 600-700 g Bulion szklanka Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki Sól Pieprz Sela Pepper Olej Współpraca z marką @selapepper Przygotowanie: Na patelni, na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę do momentu, aż zacznie się lekko rumienić Kolejno dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. ( Jeśli kapusta jest mocno kwaśna można ją przepłukać). Całość podlewamy bulionem, dodajemy. koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 25 minut. Podduszoną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą jeśli jest taka konieczność oraz pieprzem. Do przepisu użyłam pieprzu Sela Pepper, który pochodzi z Kmbodży. Pieprz Sela Pepper uprawiany jest na małych rodzinnych farmach w sposób naturalny, bez żadnych nawozów. Zbierany w sposób tradycyjny, suszony na słońcu i pakowany bezpośrednio w przetwórni przy farmach do opakowań sprzedażowych. Pieprz nie ma żadnych śladowych ilości innych składników, ponieważ przetwórnia zajmuje się tylko pakowaniem pieprzu. Pieprz ten sprzedawany jest w wielu krajach na całym świecie i używany jest w najlepszych restauracjach. Można go kupić wraz ze szklanym młynkiem lub w torebkach. Pieprz Sela Pepper posiada certyfikat Vegan i Vegetarian. Spełnia również warunki BIO oraz organic. Zapach pieprzu różni się od tego, który kupujemy w Polsce. W smaku jest ostrzejszy. Ostrość wydobywa się po chwili od zmielenia pieprzu. Używamy go mniej niż tego dostępnego w naszych sklepach. Pieprz Sela Pepper znajdziecie między innymi na Allegro, Frisco oraz w wybranych sklepach sieci Carrefour. Kapustę wymieszać z pieprzem. Na wierzch ułożyć kiełbasę ponacinaną z dwóch stron. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 15 minut pod przykryciem, a następnie bez przykrycia ok. 20-30 minut, aż kiełbasa odpowiednio się zarumieni, a kapusta zmięknie. Smacznego! #bialakielbasa#białakiełbasapieczona#kielbasapieczona#kulinarneprzygody#wielkanoc#przepisywielkanocne#daniawielkanocne#obiad#pomyslanaobiad#gotowanie#przepisy#kuchnia#przepis#kapustakiszona♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz