Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dla wielu osób to najlepsza polska zupa. Latem koniecznie dodaj do niej 1 składnik
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.08.2023 18:34

Dla wielu osób to najlepsza polska zupa. Latem koniecznie dodaj do niej 1 składnik

kapuśniak
YouTube/@schnelllecker

Kapuśniak jest uznawany przez wiele osób za najlepszą polską zupę. Kapuśniak jest sycący, rozgrzewający, a jego smaku nie da się porównać do niczego innego. Polecamy przepis na kapuśniak. Latem koniecznie dodaj do tej zupy jeden składnik. Smak takiego kapuśniaku cię zachwyci.

Kapuśniak, czyli najlepsza zupa

Kapuśniak słynie z wyjątkowego smaku, który zawdzięcza kapuście kiszonej. To jeden ze składników, który stanowi bazę tej smacznej zupy. Kapuśniak jest też bardzo zdrową zupą. Oprócz kapusty kiszonej do kapuśniaku dodajemy boczek, kiełbasę lub szynkę.

Czasem kapuśniak gotuje się na kościach lub na żeberkach. My polecamy kapuśniak z młodej kapusty, który znakomicie będzie smakował latem. Koniecznie trzeba dodać do niego świeżego pomidora. Dzięki niemu kapuśniak zyska jeszcze lepszy smak.

W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek

Jak przygotować kapuśniak?

Składniki:

  • 150 g boczku
  • 300 g kiełbasek
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 marchewki
  • kapusta
  • por
  • ziemniaki
  • sól
  • cukier
  • rozmaryn 
  • papryka
  • pietruszka

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Podobnie robimy z kiełbaskami i czosnkiem, które też razem smażymy z boczkiem. Cebulę siekamy i wrzucamy na patelnię. Marchewki ścieramy na tarce i dodajemy je do cebuli na patelni. 

Kapustę siekamy i dokładamy ją na patelnię z cebulą i marchewką. Kroimy pora i dorzucamy na patelnię. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy 10 minut. Na tarce ścieramy pomidory i dodajemy na patelnię z pozostałymi warzywami. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Kapuśniak na lato, koniecznie go ugotuj

Zawartość patelni wrzucamy do garnka z gotującymi się ziemniakami. Do garnka dokładamy też usmażony boczek z kiełbaskami. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut. Siekamy natkę pietruszki, by na końcu posypać zupę w garnku.

Ten kapuśniak przygotujemy dosłownie w 30 minut. Jest aromatyczny i zawiera mnóstwo świeżych warzyw. Jest letnią wersją tej popularnej w Polsce zupy. Z powodzeniem zastąpi cały obiad, bo jest daniem bardzo pożywnym. Pisaliśmy o pożywnym kapuśniaku na chłodne dni. Podawaliśmy też przepis na kapuśniak od Ewy Wachowicz.

kapuśniak
YouTube/@schnelllecker