Dlaczego do ciasta dodaje się sól? Ma bardzo ważną rolę
Sól jest przyprawą, której użycie bywa konieczne. Nierzadko jednak moment jej dodania ma kolosalne znaczenie. Tak jest również w przypadku ciast. Od odpowiedniego dodania soli zależeć może smak, konsystencja, a nawet poziom wyrośnięcia wypieku. Sprawdźcie, jak odpowiednio zastosować ten składnik i uniknąć przykrych niespodzianek.
Sól dodaje się do potraw na różnych etapach ich przygotowywania. O błąd w sztuce niestety nietrudno. Wyjaśnialiśmy już, kiedy należy solić mizerię i jak przyprawa ta wpływa na przygotowywanie wątróbki. Dziś na tapet weźmiemy przyrządzanie ciasta.
Kiedy dodać sól do ciasta?
Wypieki, nawet te słodkie powinny zawierać dodatek soli. Przyprawa nie tylko wyostrza inne smaki, ale też sprawia, że ciasto z dodatkiem soli staje się bardziej suche i elastyczne. Nie będziemy więc musieli męczyć się z odklejaniem masy od dłoni i sprawnie ją zagnieciemy.
Co więcej, obecność soli pozytywnie wpłynie na zawarty w mące gluten, sprawiając, że powstałe struktury będą bardziej wytrzymałe. Ciasto będzie zatem miało bardziej bogatą i przyjemną w odbiorze strukturę.
Jest tylko jeden warunek - do drożdżowych wypieków nie wsypujmy soli od razu przy sporządzaniu zaczynu. Zbyt szybkie dodanie przyprawy spowoduje rozpad ich komórek, a w konsekwencji uzyskamy niewyrośnięte ciasto. Masę posolić należy dopiero przy ostatnim wyrabianiu.
Na co trzeba uważać, dodając sól?
Przede wszystkim na jej ilość. Dodatek soli co prawda zadziała jako tarcza chroniąca wypiek przed zepsuciem, zmniejszając aktywność bakterii, patogenów czy grzybów, ale spowolni także, że procesy fermentacji, które nadają ciastu kwaśny odczyn.
Jeśli zajdą one zbyt wolno, wypiek będzie mało aromatyczny. Produkt bez soli z kolei będzie miał niewielka objętość i jasny kolor wynikający ze zbyt zaawansowanego procesu fermentacji. Będzie też intensywny w smaku, co nie każdemu będzie odpowiadało.
Źródło zdjęcia: canva/S847
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiad
Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie
Źródło: delduca, technologiasmaku