Smakosze.pl
pierogi ruskie

canva/macniak

Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

4 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pierogi ruskie należą już do klasyki polskiej kuchni. Ich farsz jest smaczny, tani i prosty do przygotowania. Jednak czasami też potrafi się nie udać. Wiesz, dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki? Zaraz prześledzimy jego przygotowanie i wskażemy, gdzie i na co trzeba zwrócić uwagę.

Pierogi ruskie wywodzą się z kuchni ukraińskiej, ale są popularne także u nas. Z pewnością przesądził o tym farsz, robiony z prostych i powszechnie dostępnych składników. W sumie składają się na niego 3 składniki: ziemniaki, biały ser i cebula. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by ten farsz był smaczny i nie stwarzał problemu przy lepieniu pierogów.

smażenie karpia

Na jakim oleju smażyć karpia?

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

Podstawą farszu na pierogi ruskie są ziemniaki. Po ugotowaniu trzeba je odcedzić i dobrze osuszyć. Dzięki temu nie będą wodniste. Jeszcze ciepłe ziemniaki należy wytłuc, potem wystudzić. Niektórzy nie przepadają jednak za całkowicie rozgniecionymi ziemniakami. Wolą wyczuwać ich grudki, ale to już kwestia gustu.

Drugim ważnym składnikiem farszu na ruskie pierogi jest biały ser. Może to też być twaróg, który ma nieco luźniejszą strukturę. Należy je pokruszyć lub rozgnieść widelcem i dodać do ziemniaków. Do farszu nie powinno się używać rzadkiego sera np. na sernik. Sprawi on, że farsz będzie wodnisty, będzie się rozpływał na krążku ciasta, utrudniając jego zlepienie. Podobnie odradzamy dodawania do farszu na ruskie pierogi serka kanapkowego czy ziarnistego (chyba że osączonego ze śmietanki).

Trzecim, ważnym składnikiem ruskiego farszu jest cebula. Po posiekaniu trzeba ją zeszklić na oleju lub maśle, można też delikatnie przyrumienić. Nada farszowi doskonałego smaku, więc warto dodać jej sporo. Nie należy jednak przesadzać z ilością tłuszczu użytego do smażenia. On również może rozrzedzić farsz.

Tak przygotowane 3 składniki farszu mieszamy i doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu. Dodatek jajka jest zbędny, bo składniki farszu i tak dobrze się ze sobą łączą. Farszu nie mieszamy jednak zbyt długo, bo ziemniaki stają się wtedy rzadkawe. Idealny farsz na ruskie pierogi powinien być gęsty i zwarty.

Przepis na farsz do ruskich pierogów

Składniki:

  • 25 dag ugotowanych ziemniaków

  • 25 dag sera twarogowego

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz

Ziemniaki wytłucz, gdy są jeszcze ciepłe. Dodaj do nich pokruszony ser twarogowy, całość rozgnieć widelcem.

Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne farsze do pierogów. Sprawdź, jak przygotować farsz z mięsa po rosole. Dowiedz się też, jak zrobić idealne ciasto na pierogi.

twaróg

twaróg

Źródło: canva/Alter_photo

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: f.kafeteria, gotowanie.onet, forum.trojmiasto

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >