Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do biszkoptu olej?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.11.2021 01:00

Dlaczego warto dodać do biszkoptu olej?

biszkopt
canva/Gabriel Dario Perrone

Na bazie biszkoptu możesz przygotować tort. Zwykle musisz go dobrze nasączyć, bo jest bardzo suchy. Jeśli jednak upieczesz biszkopt według naszego przepisu, wyjdzie dość wilgotny. Będziesz więc mogła ograniczyć ilość użytego ponczu. Zobacz, dlaczego jeszcze warto dodać do biszkoptu olej.

Lekki i puszysty biszkopt nie jest ciastem, które smakuje jedzone, ot tak po prostu. Ze względu na małą wilgotność najlepiej przełożyć go kremem, owocami czy galaretką. Pochłonie z nich wilgoć i nabierze zupełnie innego smaku i konsystencji.

Wystarczy jednak nieco zmodyfikować skład biszkoptu, by zmienić też jego właściwości. Sposobów na to jest kilka. My powiemy wam dziś, dlaczego warto dodać do biszkoptu olej.

Dlaczego warto dodać do biszkoptu olej?

Olej jest tłuszczem roślinnym, który zazwyczaj jest płynny (wyjątkiem jest olej kokosowy). Te dwie właściwości sprawiają, że olej dodany do ciasta zwiększa jego wilgotność. Tak właśnie stanie się, gdy dodasz do biszkoptu trochę oleju.

Poza tym ciasto z dodatkiem oleju dłużej zachowa świeżość. Nie będzie bowiem tak podatne na wysychanie, gdyż tłuszcz otacza pozostałe składniki jakby błonką, chroniąc je przed dostępem powietrza. Jest to szczególnie istotne w przypadku biszkoptu, który z reguły jest ciastem beztłuszczowym.

Co prawda, gdy nasączysz nawet podsuszony biszkopt ponczem, szybko stanie się wilgotny. Jednak biszkopt z dodatkiem tłuszczu ma też delikatniejszą, mniej zwartą strukturę. Dzięki temu jest po prostu smaczniejszy.

Kiedy dodać olej do biszkoptu?

Olej najlepiej jest najpierw wymieszać z żółtkami. Nie dodaje się go zbyt dużo, zwykle nie więcej niż 1 łyżkę na 1 żółtko. Potem żółtka z olejem należy dodać do ubitych białek, przesypując mąką. Ciasto trzeba delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Lepiej go już miksować, żeby nie zniszczyć delikatnej struktury białek.

Do biszkoptu najlepiej jest dodać olej o neutralnym smaku i zapachu, np. rzepakowy, rafinowany. Nie będzie wtedy wyczuwalny w cieście. Dobrze sprawdzą się też oleje orzechowe (zwłaszcza, jeśli tort będzie miał dodatek orzechów czy czekolady) czy olej ryżowy.

Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na biszkopt. Zobacz, jak przygotować biszkopt z dodatkiem masła, a także jak szybko zrobić puszysty biszkopt.

olej
olej

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszytkiegoslodkiego

Zapraszamy na nasz Instagram