Smakosze.pl

canva/gbh007

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Myślicie, że rosół nie ma przed wami tajemnic? Uważacie, że o gotowaniu rosołu wiecie już wszystko? Odkryć i ulepszeń nigdy za wiele. Warto z nich skorzystać, zwłaszcza gdy mają pozytywny wpływ na efekt końcowy. A wiecie, dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Będziecie zaskoczeni tą ciekawostką.

Rosół króluje na naszych stołach od wielu lat. Ze względu na smak i łatwość przygotowania jest w Polsce najbardziej lubianą i najpopularniejszą zupą. Każdy ma swój sposób na domowy rosół i z tym trudno dyskutować. Jednak czasami warto w rosole coś ulepszyć. Zwłaszcza, gdy jest to mały ilościowo, ale znaczący dodatek.

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

Dodatek octu do rosołu dla wielu osób jest czymś zaskakującym. Jednak, jak się okazuje, czyni tak wielu szefów kuchni. Dlaczego? Bo dzięki dodatkowi octu, rosół robi się bardziej zawiesisty i pożywny. Jest to zasługą kwasu octowego, który powoduje, że więcej składników z chrząstek i kości przechodzi do wywaru. Ocet powoduje ich częściowe rozpuszczanie, skutkując bardziej esencjonalnym wywarem.

A jaki ocet najlepiej dodać do rosołu? Tak naprawdę jest to obojętne. Kwas octowy zawiera bowiem każdy ocet. Oczywiście najłagodniejszy w smaku jest ocet winny i jabłkowy, jednak spirytusowy też sprawdzi się w tej roli. Jeśli zaś chcecie dodać rosołowi nieco ciemniejszej barwy, możecie też użyć octu balsamicznego.

A ile octu trzeba dodać? Chodzi o niewielkie ilości. Na spory garnek rosołu wystarczy jedna łyżka. Na 5 litrowy można wlać 2 łyżki octu. Tak naprawdę smak octu wcale nie będzie w rosole wyczuwalny, bo ocet wyparuje w czasie gotowania.

Kiedy wlać ocet? Najlepiej po zagotowaniu się rosołu, kiedy wszystkie składniki wywaru są już w garnku. Zmniejszamy wtedy ogień, więc ocet szybko nie wyparuje. A jednocześnie dłuższy czas kontaktu octu z mięsem spowoduje większą zawartość cennych składników w wywarze.

Cytryna i alkohol

Niektórzy zalecają dodanie do rosołu soku z cytryny. I rzeczywiście jego działanie jest zbliżone do octu. Niestety smak soku z cytryny będzie w rosole bardziej wyczuwalny niż octu. Tak więc możecie spróbować tego dodatku, jeśli macie ochotę na rosół o orzeźwiającym smaku.

Do rosołu można też dodać łyżkę spirytusu lub czystej wódki. Ich działanie jest jednak nieco inne niż kwasów. Alkohol sprawia bowiem, że rosół robi się nieco jaśniejszy i bardziej klarowny.

Jeśli chcecie poznać recepturę na staropolski rosół , zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam też przepis na rosół o wyrazistym smaku .

ocet
ocet

Źródło zdjęcia: canva/new look casting

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >