Dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?
Najpopularniejszymi warzywami w naszej kuchni są ziemniaki, cebula, marchew i pomidory. Jednak sklepy oferują naprawdę dużą różnorodność tych zdrowych produktów. Wśród nich jest warzywo ze zdjęcia — rozpoznajesz je? Nazywa się brukiew. A wiesz, dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?
Brukiew nie jest obecnie popularna na naszych stołach. To z pewnością wynik złego skojarzenia — w czasie wojny była podstawowym składnikiem zup. Ogólnie uchodziła za pokarm dla biednych. Jednak warto spojrzeć na nią łaskawym okiem, bo jest bardzo zdrowa. I co więcej — można z niej przygotować pyszne dodatki do obiadu.
Brukiew jest rośliną korzeniową z rodziny kapustowatych. Wyglądem przypomina nieco buraka. Bulwa od góry jest fioletowa, dolna część ma kremową barwę. Smakuje trochę jak rzodkiew, jest słodkawa z nutą goryczy.
Dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?
Brukiew, podobnie jak inne warzywa, jest niskokaloryczna. 100 g dostarcza tylko 37 kcal. Zawiera za to dużo witaminy C, a także A, E, K i z grupy B. Dostarcza też wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Ponieważ zawiera dużo błonnika, doskonale pobudza przemianę materii. Jest więc dobra w dietach odchudzających i przy zaparciach. Pozytywnie też wpływa na drogi żółciowe. Przygotowany z niej sok ma działanie wykrztuśne. A zawarte w brukwi związki siarki korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.
Brukiew można jeść surową, np. w postaci surówek, a także dodawać ją do potraw gotowanych, np. zup, purée, Dobrze smakuje w połączeniu z marchwią i ziemniakami. Nadaje się również do zapiekania, a nawet na frytki.
Potrawy z brukwi
Surówka
Składniki:
1 brukiew
2 jabłka
1 łyżka startego chrzanu
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól, cukier
Brukiew i jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj chrzan, majonez, śmietanę i posiekaną zieleninę. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Purée
Składniki:
2 brukwie
1 ziemniak
3 marchewki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
Warzywa obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, zalej wodą, zagotuj, posól, gotuj, aż będą miękkie. Odcedź, osusz. Dodaj masło, zblenduj. Dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też informacje na temat jarmużu, a także wartościowej skorzonery.
Źródło zdjęcia: canva/-Ivinst-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se, poradnikzdrowie Zapraszamy na nasz Instagram