Smakosze.pl

Canva (HandmadePictures, Getty Images)

Dlaczego warto pić sok z winogron?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Sok z winogron jest banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko trzech składników, by stworzyć napój, który ma niesamowite właściwości. Świetnie działa nie tylko na pamięć, dobrze wpływa też na odporność. Docenią go szczególnie kobiety.

Sierpień i wrzesień są miesiącami, w których najlepiej przygotować sok z winogron. Choć w upały najchętniej pijemy napoje orzeźwiające na bazie cytryn , warto wprowadzić do swojej diety soki z sezonowych owoców.

Latem warto przygotować choćby sok z aronii , który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych napojów. Równie zdrową propozycją jest sok z winogron, który świetnie smakuje. Jednak to niejedyne jego zalety.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czego potrzebujesz do przygotowania soku z winogron?

Składniki:

  • 4 kg winogron (obranych z łodyg)

  • 1 kg cukru

  • szklanka wody  

Aby przygotować sok zacznij od wlania wody do dużego garnka. Następnie wsyp do niego połowę cukru i owoce. Całość gotuj przez godzinę. Po tym czasie dosyp resztę cukru. Gotuj napój przez kolejną godzinę, aż owoce zaczną się rozpadać.

Sok z winogron przecedź i dosłodź w razie potrzeby. Gotowy napój przelej do słoików lub butelek, zakręć i odstaw do góry dnem.

Właściwości soku z winogron

Winogrona zawierają sporo potasu, świetnie wpływają na serce i układ krwionośny. Oprócz potasu bogate są w fosfor i wapń. Mają też w składzie magnez, chlor, cynk, miedź i bor, a co za tym idzie, niebywale regulują system nerwowy.

Dodatkowo sok z winogron poprawia pamięć, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jego częste picie wzmacnia organizm i wpływa na cerę. Może też zapobiec miażdżycy.

Sok z winogron docenią szczególnie kobiety w okresie menopauzy, ale też sportowcy i osoby pracujące fizycznie. Napój ten sprawdzi się u osób z nadciśnieniem, zanikami pamięci i chorobami nerek.

Dlaczego warto pić sok z winogron?
Dlaczego warto pić sok z winogron?

Canva (YelenaYemchuk, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]