Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto wlać do rosołu sos sojowy?

Dlaczego warto wlać do rosołu sos sojowy?

Dlaczego warto wlać do rosołu sos sojowy?
canva/valentynsemenov

Rosół jest tradycyjną zupą, która gości w niemalże każdym domu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że do jej przygotowania warto użyć sosu sojowego. Przyprawa nada zupie głębokiego smaku i sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu.

Wielu smakoszy rosół doprawia przy pomocy maggi. To duży błąd. Sos ten nie tylko zawiera wzmacniacze smaku, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, ale też całkowicie zdominuje smak dania. Zdecydowanie lepiej jest użyć sosu sojowego, który tylko uzupełni warzywno-mięsną kompozycję.

Przepis na doskonały rosół z dodatkiem sosu sojowego

Składniki:

  • 600 g kurczaka na rosół

  • 500 g łopatki lub szpondru wołowego

  • 2 większe marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • pół pora

  • pół dużego selera

  • 2 małe cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 suszonych grzybów

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 łyżeczki lubczyku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • posiekana natki pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do garnka i wlewamy wodę w ilości wystarczającej do przykrycia mięsa. Wsypujemy pół łyżki soli i odstawiamy garnek na pół godziny. Następnie wylewamy płyn i zalewamy mięso nową porcją wody.

Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez kilka minut. Zbieramy powstające szumy łyżką cedzakową. Następnie zmniejszamy moc palnika — chcemy, by rosół jedynie delikatnie bulgotał.

Garnek przykrywamy i gotujemy przez 1,5 godziny. W międzyczasie obieramy cebulę z zewnętrznej łupiny. Opalamy ją na palniku kuchni gazowej przez kilka minut. Marchewki, pietruszkę i selera myjemy i obieramy.

Czosnek pozbawiamy łupiny. Pora dokładnie opłukujemy z zanieczyszczeń. Do gotującego się mięsa wrzucamy przygotowane warzywa, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Wlewamy sos sojowy.

Gdy zawartość garnka zawrze, przykrywamy naczynie częściowo pokrywką i gotujemy zupę przez kolejną godzinę. Na koniec danie doprawiamy solą i pieprzem ziarnistym. Wyjmujemy warzywa i przyprawy. Podajemy z natką pietruszki i makaronem.

Wskazówki:

  • Jeśli nie macie kuchni gazowej, cebulę możecie opiec w piekarniku. Użyjcie funkcji grill przy temperaturze 190°C. Proces powinien trwać od 10 do 15 minut.

Więcej pomysłów na rosół znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy sposób Ewy Wachowicz na delikatny bulion z kaczki. Ten przepis natomiast pozwoli wam przygotować klasyczną zupę w wersji wegańskiej.

Pyszny klarowny rosół dobrze rozgrzewa
Pyszny klarowny rosół dobrze rozgrzewa

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy, ladyhousewife

Zapraszamy na nasz Instagram